Slavni ubijaju i gaze u saobraćaju

M. Miljić, M. Čigoja
Slavni ubijaju i gaze u saobraćaju

Mnoge svjetske zvijezde nerijetko su gosti zatvora, da li zbog konzumiranja raznih droga, učestvovanja u tuči ili saobraćajnih prekršaja, ali neki od njih nisu zatvarani samo iz tih razloga. Zabilježeno je dosta slučajeva u kojima su poznate svjetske face završile iza rešetaka zbog ubistva.

Nagla popularnost i veliki novac nekim ljudima očigledno pomute razum, a to upravo dokazuju i slavne, poznate ličnosti koje svoje živote pretvaraju u prave drame.

Komičarka ubila muža, glumac "Rendžera" supružnike

Slavna komičarka Fej DeVit 1965. godine optužena je za ubistvo supruga Reja Alena. Ona je nožem za otvaranje pošte ubola svog supruga nekoliko puta i nanijela mu smrtonosne povrede.

Glumica iz poznate serije "Melrouz plejs", Ejmi Lokejn - Bovenajzer, u februaru 2013. godine osuđena je na kaznu od tri godine zatvora zbog automobilske nesreće u kojoj je preminula Helen Siman (60). Poslije suđenja, porodica žrtve razočarano je napustila sudnicu, jer su za Ejmi očekivali kaznu od deset godina zatvora.

Glumac koji je imao malu ulogu u "Moćnim rendžerima", Skajlar Deleon, osuđen je na smrtnu kaznu 2009. godine za ubistvo bračnog para na njihovoj jahti. Ime jahte bilo je "Zasluženo".

Prije nego što je snimio film "Vanzemaljac 3", glumac Čarls S. Daton, odslužio je kaznu zatvora za ubistvo, ilegalno posjedovanje oružja i predvođenje grupe pobunjenika u zatvoru. Poslije kazne nastavio je glumačku karijeru u seriji "Rok".

Lilo Brankato Junior, glumac poznat po ulogama u serijama "Sopranovi" i "Priče iz Bronksa" i dalje služi svoju zatvorsku kaznu, a nedavno je uspio i da svojim prijateljima pošalje "tvit" iz zatvora. On je optužen za pljačku i ubistvo policajca van dužnosti.

Broderik se ne sjeća sudara

Rebeka Gejhart, zvijezda horora "Vrisak 2" i "Urbana legenda", 2001. je u Los Anđelesu pregazila devetogodišnjeg dječaka, ali ipak nije završila u zatvoru jer se van suda nagodila sa žrtvinim roditeljima.

Metju Broderik, suprug Sare Džesike Parker, 1987. godine iznajmljenim automobilom marke BMW izazvao je sudar u kome su putnice drugog automobila, majka i kćerka, preminule. Broderik je u sudaru slomio nogu.

Glumac je tvrdio da pati od djelimične amnezije i da se ne sjeća sudara, priznao je krivicu, i umjesto pet godina zatvora, optužen je samo za neopreznu vožnju i kažnjen sa 175 dolara.

Robert Blejk koji je prošao nekažnjeno kada je 2002. godine optužen za ubistvo supruge, ipak je tri godine kasnije u građanskoj parnici, proglašen krivim.

Lejn Gerison, glumac iz serije "Bjekstvo iz zatvora", vozio je pijan kada je automobilom usmrtio 17-godišnju djevojku. Dobio je kaznu od 40 mjeseci zatvora.

Sportisti najveći kriminalci

Za poznatim pjevačima i glumcima ne zaostaju ni sportisti, pa je tako veliki broj njih u uništio karijeru zbog silovanja i ubistva, ali u posljednje vrijeme ljudi iz svijeta fudbala, košarke, boksa, atletike čine najteža krivična djela kao nikad ranije.  

Atletičar Oskar Pistorijus samo je jedan od mnogih sportista  koji su se tokom svoje karijere ogrezli u kriminalu i završili u zatvoru. Južnoafrički atletičar sa tjelesnim invaliditetom ove godine ubio je svoju djevojku Rivu Sitkman.

Međutim, mnogo sportista prije njega optuženo je za ubistvo, silovanje, oružanu pljačku, dilovanje droge.

Jedan od najpoznatijih slučajeva sigurno je slučaj O’Džej Simpsona, bivšeg igrača Američkog fudbala, a kasnije i poznatog glumca. On je 1995. godine osumnjičen za ubistvo svoje supruge Nikol Braun Simson i njenog prijatelja Ronalda Gudmana. Međutim, u kontroverznom suđenju koje je trajalo niz godina Simpson je oslobođen optužbi.

Simpson je priznao ubistvo mnogo godina poslije i to u emisiji Opre Vinfri, koja je radila intervju sa njim u zatvoru. Po zakonu, osoba koja je oslobođena optužbi za ubistvo ne može se ponovo teretiti za isti zločin. Ipak, to ga nije smirilo, već je kasnije nastavio sa problemima, pa je više puta optužen za oružanu pljačku.

Tragične sudbine i slavnih u Srbiji

Možda i najpoznatiji slučaj ubistava poznatih na ovim prostorima je slučaj glumca Žarka Lauševića. Žarko Laušević i njegov pet godina stariji brat Branimir zvani Mili su napadnuti 1993. godine od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala "Epl". Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja "CZ-99" usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima.

Na suđenju je osuđen na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku u SAD.

Crna serija saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom zabilježena je i u Beogradu, kad je jamajkanski košarkaš Kimani Frend, vozeći automobil u pijanom stanju, usmrtio djevojku na pješačkom prelazu. U krvi je imao 0,98 promila alkohola.

Poznat je i slučaj voditeljke Petre Cvijić koja je usmrtila pješaka.

Srbiju, ali i region potresao je tragičan kraj koji je imala ljubav srpske pjevačice Ksenije Pajčin i manekena Filipa Kapisode.

Vijest da je Kapisoda ubio svoju djevojku pa sebe šokirala je cio region. Uzrok tragedije bila je manekenova ljubomora, koja je dovela do toga da Kapisoda iz pištolja puca u glavu svojoj djevojci, a zatim i sebi.

Bulatović optužen za silovanje

Najpoznatiji slučaj na prostorima regiona kada je jedan sportista osuđen, svakako je slučaj crnogorskog košarkaša Nikole Bulatovića, koji je optužen za silovanje. On je prošle godine izručen Podgorici iz Dominikanske Republike, u kojoj je uhapšen na osnovu potjernice Interpola. Bulatovića čeka izdržavanje kazne zatvora od pet godina na koju je osuđen presudom Okružnog suda u Beogradu.

Bivši igrač FMP-a, Budućnosti i Partizana proglašen je krivim za silovanje u martu 1998. godine, kada je silovao tada maloljetnu N. S, pošto je došla u njegov stan kako bi dovršila ranije započeti intervju za školski list. Tokom suđenja, Bulatović je negirao krivicu, tvrdeći da je riječ o namještaljci. Međutim, nije sporio da je imao seksualni odnos sa maloljetnom djevojkom, ali je kazao da se ona nije protivila.

Voditeljka naručila ubistvo 

Bivša televizijska voditeljka Elena Skordeli, njen brat i još dva muškarca osuđeni su na doživotni zatvor zbog ubistva s predumišljajem kiparskog medijskog magnata koji je voditeljku otpustio i potom sprečavao da se vrati na njegov kanal. Sudsko vijeće presudilo da su Elena Skordeli i njen brat Anastasios Krasopulos željeli da ubiju zato što je on onemogućio da se ona vrati na televiziju Sigma, koja je druga po gledanosti na Kipru. Glamuroznoj 42-godišnjoj voditeljki je stavljeno na teret da je platila za ubistvo šefa medijske grupe "Dijas" u čijem je vlasništvu televizija Sigma.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana