Providni i prirodni materijali hit ljeta

Dragana Keleč
Providni i prirodni materijali hit ljeta

Ljeto nam je uveliko stiglo, a sa njim i sloboda da se eksperimentiše sa raznim stilovima, materijalima i bojama. Što manje materijala svakako je najpoželjnije na dosta visokim temperaturama koje meteorolozi najavljuju za iduće dane, ali prema savjetima modnih stručnjaka, treba imati mjeru i paziti da sve to bude sa ukusom iskombinovano.

Manje je bolje

Modni kreator Duško Oraščanin naglašava da se svakog ljeta očekuje da svi odjevni predmeti budu što minimalniji.

- Poželjno je da što manje materijala pokriva tijelo, posebno zbog visokih temperatura. Ipak, mora se voditi računa o tome da to ne bude vulgarno, već naprotiv sve sa mjerom i ukusom iskombinovano - naglasio je Oraščanin.

Prema njegovim riječima, u toj “oskudici” garderobe mora se voditi računa kako se biraju ti odjevni predmeti, tačnije, da se drži do transparentnijih i lepršavijih modela od tkanina koje su napravljene od prirodnih materijala.

- Neophodno je da se nose materijali koji gode koži, znači, prirodni materijali - kazao je Oraščanin.

Naglasio je da su majice bez rukava, kraći šorcevi i bermude nezaobilazni ovog ljeta.

Ovog ljeta se, naime, umjesto ultrakratkih šorceva nose nešto duže i komotnije bermude, koje su udobne, šik i dobro stoje svima.

Veoma moderna, sudeći prema onome što je viđeno na modnim pistama u svjetskim metropolama, su i odijela s kratkim pantalonama i suknjama, koji su idealna kombinacija klasike i zavodljivog seksepila. Ova odijela mogu se nositi u različitim prilikama.

U modu su se vratile i kratke jakne i sakoi. Naglasak se ponovo stavlja na struk, pa su jakne i sakoi sječeni u visini struka ili čak i više.

- Tokom ljeta nema višeslojnog kombinovanja garderobe, već je u pitanju jednostavno uklapanje slike, odnosno, odjevne kombinacije - istakao je Oraščanin.

Kada su u pitanju boje, prema Oraščanovim riječima, veliki spektar boja ovog ljeta je hit.

- Drečavi tonovi, odnosno drečave boje svakako su najpopularnije ljeti, kada se kombinuju sa bijelom ili zemljanim svjetlijim tonovima - kazao je Oraščanin.

Ženstvene haljine

Duge, jednobojne ili šarene, ženstvene haljine jedan su od glavnih modnih aduta ove sezone.

Uz lagane ljetne haljine, kako savjetuju modni kreatori, najbolje je kombinovati sako ili teksas jaknu.

Nose se i haljine asimetričnog kroja od finih materijala poput svile i šifona, koje su odličan izbor za večernji izlazak.

Dosta moderne ovog ljeta, kako ističe Oraščani su i duge suknje od providnih materijala i u dosta jarkim bojama.

- Ljeti nema stroge klasike, već su poželjniji neobičniji modeli - dodao je Oraščanin.

 

Muškarci

Prema riječima modnih kreatora, muškarcima je dosta teže prilikom izbora modnih odjevnih kombinacija za ljeto zbog toga što u odnosu na žene imaju mnogo manje izbora i kada su u pitanju boje, ali i materijali.

Ipak, ovog ljeta muškarci će biti in u sportskim i casual odjevnim komadima. Dizajneri im preporučuju majice sa printevima, bermude svih veličina, šarene sportske sakoe i lagane košulje.

In su i vintaž prsluci i sakoi u kombinaciji s uskim pantalonama do gležnjeva i majicama s dubokim izrezom, kao i farmerke u svako godišnje doba.

Obuća i modni dodaci

Mnogim ženama najteže je izabrati adekvatnu obuću, i to za svako godišnje doba.

Prema mišljenju modnih stručnjaka, ovog ljeta za žene su pravi hit seksepilne cipele sa vrtoglavo visokim petama u svim bojama - od crne preko vedrih ljetnih printeva do hit nijanse žute, dok je za muškarce najbolje da izaberu popularne sportske modele.

Dobro izabrani modni dodaci odjevnim kombinacijama mogu da udahnu nov život.

Perlice zlatne, bijele ili srebrne boje od najobičnije haljine napraviće remek-djelo. In su i prekrasne ogrlice sa čipkastim detaljima, koje najbolje pristaju uz jednostavne košuljice ili haljine.

Ovog ljeta nose se i neobične i upečatljive naočare koje će “podizati” svaku modnu kombinaciju.

 

Kupaći kostimi

I obnavljanje garderobe za plažu trebalo bi doći “pod obavezno”, posebno kada je u pitanju kupaći kostim.

Vrući izgled za ljeto su kupaći kostimi sa visokim strukom. Dvodijelni kostim u retro fazonu su među najpopularnijim trendovima za 2013. godinu.

Bikiniji inspirisani pedesetim godinama prošlog vijeka istaknuće vaše bokove i obline, a takođe su dobra opcija za žene koje vole konzervativniji izgled. Dolaze u svim veličinama i oblicima te s jastučićima za ekstra volumen.

Jednodijelni kostimi ni ove godine ne odlaze u prošlost, a svakako najpoželjnija varijanta među njima su monokiniji. Od klasičnih kupaćih kostima, do ultraseksi bikinija, nudi se mnogo alternativa stvorenih da laskaju svakom obliku tijela. Topovi bez naramenica, monokini, slatki bikini, očaravajući jednodijelni kostimi - na vama je samo da izaberete što vam najbolje stoji i što vam se najviše sviđa.

Kosa i šminka

Ovog ljeta se nose mnogo ležernije i jednostavnije frizure. Prirodne nijanse, fini prelazi i čoko nijanse pravi su hit. Za one nešto hrabrije i odvažnije, željne intenzivnih promjena, stručnjaci preporučuju bakrene i crvene tonove, kao i ljubičaste nijanse.

Čvrste i stroge frizure trebalo bi izbjegavati jer u trendu je prirodan izgled - raščupana pletenica i raspuštena kosa sa blagim, divljim loknama za elegantnu, te nešto naglašenijima za dnevnu varijantu.

Na visokim ljetnim temperaturama šminki bi trebalo pristupiti sa oprezom, jer u trendu je ponovno nud, odnosno, prirodni izgled sa naglaskom na mat izgled kože, ali i sjenila. I dugine boje su uvijek dobrodošle.

Koliko god intenzivna bila šminka, obrve bi, prema savjetima šminkera, trebalo da budu u prvom planu, jer u sezoni 2013. one su broj jedan i pravi su hit. Isto važi i za crveni ruž koji je in za sva godišnja doba.

Jesen

Kaputi, špicaste čizme, štrikane haljine, neon boje, odjevne kombinacije inspirisane starim filmovima, samo su dio onoga što je “must have” ove jeseni i zime prema riječima modnih dizajnera u Srbiji koji su već pripremili kolekcije.

Modni dizajner Slobodan Bata Spasojević smatra da je moda kao putovanje kroz vrijeme, uvijek pozajmljuje iz prošlosti, ali živi u budućnosti, a da nam predviđanje trendova pomaže u izboru stvari koje ćemo kupovati i nositi, šta će biti sezonski trend, šta će trajati, šta će nam privlačiti pažnju i inspirisati naš ukus šest mjeseci ili godinu od sada.

Svjetski brendovi

Modni kreatori ističu da je bijela i dalje aktuelna, pa su bijele jaknice, haljine i kompleti viđeni kod Roberta Kavalija, Yila Sandera i Misonija. Veoma popularne su i crno-bijele kombinacije. Cvjetni trend i ovdje je zauzeo svoje mjesto, pa se cvjetni uzorci mogu naći i u crno-bijeloj verziji.

Ništa manje in nije ni zelena, i to u svim tonovima, a ona preovlađuje u kolekcijama “Valentina”, “Dolče&Gabana”, “Marni” i drugih brendova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana