Kako je Ditmar Voidke spasao SPD a potopio Šolca i AfD

Vlastimir Vidić, Minhen
Foto: Tanjug/AP

MINHEN - Čudo se ipak desilo u foto finišu izbornog dana u saveznoj nemačkoj državi Brandenburg. AfD je ispustio već viđenu pobjedu, koju je odnio SPD, zahvaljujući prije svega prvom čovjeku pomenute partije u Brandenburgu, Ditmaru Voidkeu.

Bio bi ovo u najkraćem generalni rezime sa parlamentarnih izbora u pokrajini Brandeburg, održanih 22. septembra ove godine. Za razliku od aktuelnog saziva barndeburškog parlamenta, u novom će mjesta zauzeti samo četiri stranke. SPD je osvojio 30,9 odsto ili 32 poslanička mjesta, drugoplasiranoj AfD sa 29,2 odsto glasova pripašće 30 mjesta u parlamentu, trećeplasirani  BSV  osvojio je 15 odsto ili 14 poslaničkih mjesta i posljednje četvrto mjesto pripalo je CDU koja je sa 12,1% dobila 12 mjesta u budućem parlamentu pokrajine Brandeburg.

Nakon mnogo vremena, svoje mjesto u najvišem zakonodovanom tijelu ove njemačke pokrajine izgubili su i Zeleni i liberali (FDP) ali i ljevičarska partija Linke, što predstavlja veliki poraz za te stranke. Posebno su Zeleni i levica imali tradicionalno uporište u ovoj pokrajini, a kod Zelenih je još veći kuriozitet ako se zna da je to uopravo i stranačka baza ministra spoljnih poslova Njemačke, Analene Berbok.

Zeleni su ostvarili katastrofalni rezultat osvojivši svega 4,1 % , dok je ljevica osvojila  tri odsto i tako ostali ispod cenzusa. Podsjećamo, za ulazak u parlament potrebno je osvojiti pet odsto glasova.

Istinski pobjednik ovih izbora svakako je pokrajinski premijer Ditmar Voidke, prvi čovek barndeburškog SPD-a, koji je bukvalno već otpisanu SPD uspio u izbornom foto-finišu da dovede do prvog mjesta. Analitičari već pominju kao realnu opciju da će ovim rezultatom Voidke uspjeti da se nametne kao prva opcija za kandidata SPD za kancelara na budućim saveznim izborima 2025. godine.

Sve ankete zadnjih godinu  dana neumoljivo su pokazivale veliki rast popularnosti AfD a onda zadnjih šest meseci i BSV, pokreta Sahre Vagenkneht. Na junskim izborima za parlament EU u Briselu, SPD je u Brandeburgu osvojio drugo mjesto sa jedva 15 odsto glasova u odnosu na prvoplasirani AfD.

U zadnja dva mjeseca prvi čovjek pokrajinskog  SPD-a Ditmar Voidke, krenuo je veoma ofanzivno sa mnogim radikalnim potezima. Prije svega on se potpuno distancirao od kancelara i partisjkog kolege i nadređenog Olafa Šolca. Ne samo da ga u svojim nastupima nije pominjao već nije uopšte koristio nikakav zajednički reklamni materijal, niti ga je pozivao na svoje predizborne skupove.

Pored toga, uputio je jaku poruku svim građanima Brandeburga da ukoliko pobijedi AfD da će on bez obzira na kasnije koalicijske dogovore dati ostavku na mjesto premijera Vlade Brandeburga i bez želje da se angažuje u budućem političkom životu pokrajine. Takođe, Voidke je koristio veoma direktnu poruku: ”Ili mi ili oni“ jasno targetirajući AfD kao nepomirljive političke neprijatelje.

Tim manevrom on je oko sebe okupio većinu protivnika AfD, pa čak i iz drugih stranaka. To svjedoči da su Zeleni u odnosu na zadnje izbore izgubili  47.000 glasača koji su ovaj put glasali za SPD.

U prvoj anketi sprovedenoj na sam dan izbora, čak 46 odsto birača koji su glasali za SPD izjavili su da su glas dali isključivo zbog ličnosti Ditmar Voidkea a ne zbog samog SPD-a. Takođe, ovaj političar ima značajnu popularnost i kod simpatizera CDU kao i BSV kao i simpatije 65 odsto svih glasača u ovoj pokrajini.

A group of people standing togetherDescription automatically generated

Sve to govori da je izbore odlučila snaga ličnosti a ne stranke. Ovi izbori bili su svojevremeni referendum, odnos birača prema semafor koaliciji. Svojim glasanjem potpili su ovu koaliciju kažnjavajući Zelene i liberale (FDP).

Pobjedi SPD-a takođe znatno je doprinijela i Sahra Vagenkneht sa svojom strankom, pokretom BSV koja je osvojila nevjerovatnih 15 odsto glasova i na taj način dosta glasača odvukla od AfD-a. Analitačari već iznose podatke da je oko 14.000 simpaatizera AfD-a glasalo za BSV.

Iako se po ideološkom opredjeljenju nalazi na sasvim drugom kraju u odnosu na AfD, ona je svojom migranstkom politikom ali i odnosom prema sukobu u ukrajinsko-ruskom ratu kroz veoma decidne kritike prema postupanju njemačke vlade u tom sukobu, uspjela da osvoji i dosta simpatija onih umjernih simpatizera AfD.

A person speaking into a microphoneDescription automatically generated

Sa ovakvim spektakularnim rezultaom Sahra Vagenkneh, nepunih pola godine od formiranja stranke, je postala ne samo treća po snazi, već je tim rezultatom uspjela svoj pokret da etablira kao nezaobilazni faktor u formiranju buduće većine u parlamentu a samim time i budućoj izvršnoj vlasti Barndebruga.

Drugoplasirani AfD potvrdio je i treću put za redom na pokrajinskim izborima veliku popularnost u ovom dijelu Njemačke, pošto je nedvosmisleno osvojio 30 odsto biračke populacije. Ipak, i to se pokazalo kao nedovoljno da ostvari  pobjedu zbog više faktora a prije svega zbog stalnog inisitiranja na migrantskom pitanju kao i nekoliko suviše neodmjerenih izjava nakon teroriostičkog  napada u Solingenu , kada su njegovi zvaničnici izjavljivali da strancima treba zabraniti organizovano nastupanje i okupljanje. Da je Brandeburg sa Potsdamom ipak veomo jako uporište socijaldemokrata i bivših komunista, pokazali su rezultati prvoplasiranog SPD-a kao i trećeplasirane Sahre Vagenkneh, dojučerašnje perjanice partije “Linke” (ljevice). Faktur koji je takođe bitan jeste  to da je problematika koja je najbitnija građanima ove pokrajine jesu prije svega pitanja  socijalne sigurnosti, zdravtvene zaštite, obrazovanja a to su teme o kojima AfD nije davao mnogo prostora u predizbornoj kampanji.

Ko će činiti buduću većinu a samim time i vladu u pokrajini Brandeburg

Parlament broji 88 mjesta i to znači da se većna može  formiarti u njekoliko opcija:

1)SPD sa 32 mjesta sa BSV koja ima 14 mjesta

2)SPD sa CDU i BSV

Četvrtoplasirani CDU, je doživio težak poraz i iako je je ostao kao parlamentarna stranka u budućem sazivu, Gordon Hofman, generalni sekretar CSU u Potsdamu, izjavio je da ova stranka ni u kom slučaju neće učestovati u pregovoru sa SPD oko formiranja većine, ali isto tako da  nema pravo na osnovu rezultata da vodi uopšte pregovore oko sastavljanja većine.

Najrealnu opcija da će SPD u kolaciju sa BSV, već je uslovio evropski političar BSV Fabio De Mesi u izjavi za "Welt am Sonntag" u kojoj je nedvosmislio ukazao da će njegova stranka usloviti svaku buduću koaliciju sa stavom da se protivi stacioniranju američkih raketnih projektila na teritoriji SR Njemačke.

Ukoliko BSV ovaj stav bude držala kao faktor ulaska u buduću vlast onda predstoji velika kriza u formiranju parlamentarne većine u brandeburškom parlamentu.

Nakon izbora sada već u tri pokrajine: Saksoniji, Tiringiji i Brandeburgu, pobednik po ukupnom broju glasova jeste AfD ali po kapacitetu sastavljanja parlamentarnih većina je zapravo i najveći gubitnik.

U Saksoniji tijesnu pobjedu odnio je CDU ispred AfD-a, u Tiringiji ubjedljuvu pobjedu odnio je AfD ispred CDU a u Brandeburgu SPD za nešto više od jednog procenta pobjeđuje ispred AfD-a.

Sasvim je izvjesno, da AfD  neće učestvovati ni u jednoj pokrajini u pregovorima o sastavljanju parlamentarne većine, a samim time i izvršne vlasti pošto ni jedna politička stranka ne želi nikakve razgovore sa desnom AfD.

Kako će se aktuelni izbori odraziti na one 2025. godine

Šta je ono što se može nakon izbora u tri istočnonjemačke pokrajine uzeti kao lakmus papir za predstojeće Savezne izbore u septembru 2025. godine? Tzv. semafor koalicija definitivno je izgubila svaki mogući kredibilitet a time i opstanak na vlasti nakon budućih Saveznih izbora. 

Olaf Šolc će veoma teško uspjeti u okviru svoje stranke da izlobira ponovnu kandidaturu za kancelara.

Pokert BSV Sahre Vagenkneht ima šansu postane četvrta politička snaga i time gotovo sigurno obezbijedi svoj koalicini kapacitet u budućoj većini u Bundestagu i Vlade u Berlinu.

AfD ima realne šanse da bude u najlošijem slučaju treća a veoma vjerovatno i druga po snazi politička stranka na nivou cijele SR Njemačke, ali bez obzira kakav rezultat bude ostvarila izvjesno je da neće biti dio nijedne projektovane većine zakonodavne i izvršne vlasti u Njemačkoj poslije 2025. ali će biti svakako najjača opoziciona snaga u Bundestagu.

Koalcija CDU-CSU, ukoliko ne dođe do nekih spektakularno-turbulentnih događanja na domaćoj i međunarodnoj sceni, biće pobjednici narednih saveznih izbora 2025. godine, ali s kime će sklopiti koaliciju to je daleko neizvjesnije pitanje.

Izvjesno je da će i buduću  vladajuću  koalciju, nakon saveznih izbora 2025. godine, koliko god to sada zvuči apsurdno, činiti opet Zeleni. Dovoljno će biti samo da osvoje census.

Između nedavnih  porajinskih izbora na istoku Njemačke i budućih Saveznih izbora 2025. godine, dešavaju se skorašnji izbori u SAD, čiji ishod može u znatnoj mjeri da utiče i na politička dešavanja u Njemačkoj a samim time i na ishod izbora u jesen sljedeće godine. Ili možda na neke vanredne izbore.

Vlastimir Vidić (Minhen), dipl.politikolog za međunarodne odnose

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana