Dovoljno vremena za obuku i odrastanje

Agencije
Dovoljno vremena za obuku i odrastanje

BEOGRAD - Odijelo ne čini čovjeka, ali nije malo onih koji tvrde da uniforma čini. Otkako je obavezni vojni rok ukinut 2011. traje polemika o njegovom vraćanju. U 13 godina, stalo je mnogo razloga za i protiv.

- Verovatno će to da bude dobro, jer su i prošle generacije išle. Rekli su da je to dobro za sticanje nekih radnih navika, poput ustajanja rano ujutru - kaže jedan od anketiranih u ispitivanju koje je sprovela agencija “Raša tudej”.

Drugi smatra da nije tačno da vojska pravi čovjeka. Prema njegovim riječima, to prije vojske čine porodica i školstvo. Koliko će vraćanje obaveznog vojnog roka da košta, još se računa. Biće sve precizirano novim zakonom čiju izradu, do kraja godine, najavljuje premijer Srbije Miloš Vučević.

Slijedi i priprema kasarni, logistike, kao i medicinskih centara u kojima će se vršiti pregledi. Od Drugog svjetskog rata skraćivana je dužina vojnog roka. Najduži vojni rok bio je tri godine, a najkraći osam mjeseci. Sada bi trebalo da traje 75 dana. Dva mjeseca vojne obuke i dvije nedjelje vojne vježbe.

- Bilo je eksperata koji nisu ni služili vojni rok pa su komentarisali dovoljno, malo su licitirali tim periodom. Učestvovao sam u snimanju filma “Operacija Halijard”, među tim glumcima skoro niko nije služio vojsku i za par sati su perfektno savladali automat, mitraljez, znači mogu, sve zavisi od pristupa toj deci. Oni su u tom delu elektronike, društvenih mreža eksperti, naravno da će savladati i vojnu obuku, samo je važan pristup - kaže general u penziji Jelesije Radivojević.

Najmlađe godište koje će služiti obavezan vojni rok je 2006, potvrdio je general-major i načelnik Operativne uprave Tiosav Janković.

- Predviđeno je da na obavezno služenje vojnog roka dođu mladići dobi od 19 do 27, odnosno 30 godina za one koji budu u međuvremenu odlagali. Za devojke će to biti na dobrovoljnoj bazi. Najmlađe godište biće naravno 2006, momci koji će u narednoj godini napuniti 19 godina - izjavio je Janković.

Objasnio je da je ideja da od septembra sljedeće godine počne obavezno služenje vojnog roka od 75 dana.

- Jedva čekamo regrute u našim jedinicama. Srbija će imati značajnu korist od obaveznog služenja vojnog roka. Pre poziva za služenje neophodno je sprovesti proces regrutacije, ocene podobnosti kandidata za obavezno služenje vojnog roka. To će uraditi regionalni centri Ministarstva odbrane, ustanove i uprava za vojno zdravstvo - ističe Janković.

Osvrnuo se i na to kako će izgledati obuka regruta.

- U prvih mesec dana vojnici bi imali opštu individualnu obuku tokom koje bi naučili da koriste i održavaju lično naoružanje, koriste ličnu zaštitnu opremu, zatim da nauče osnovne sadržaje iz prve pomoći, da se kreću na bojištu, izrađuju zaklone i nauče elemente strojeve obuke - izjavio je general Janković.

Tokom drugog mjeseca služenja vojnici će sticati znanja vezana za njihovu vojnoevidencionu specijalnost, takozvani VES.

- Oni će steći neka stručna specijalistička znanja koja svakako neće biti potpuna, ali će biti dovoljna da u onih poslednjih 15 dana, u okviru tima, odeljenja, posade ili posluge daju svoj doprinos i sagledaju svoje mesto i ulogu u jedinicama koje će biti slične ili iste onim u kojima će biti raspoređeni kao rezervni vojni obveznici - zaključio je Janković.

Odlaganje

Kako navodi general-major Tiosav Janković, što se tiče lica koja će moći da odlože obavezno služenje tu se neće ništa promijeniti.

- Oni koji izaberu služenje vojnog roka sa oružjem imaće mogućnost odlaganja - studenti i lica koji imaju privatne porodične probleme, naravno do prestanka postojanja takvih razloga - rekao je Janković.

Dodao je da će takođe ostati mogućnost prigovora savjesti.

- To je ustavna kategorija. Zakonskom regulativom, odnosno izmenama Zakona o odbrani i Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi pokušaćemo da izbegnemo zloupotrebe na neke pojave koje su karakterisale ranije periode - izjavio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana