Avantura na dva točka duga 22.000 kilometara

Agencije
Avantura na dva točka duga 22.000 kilometara

BAR - Baranin Stevan Horvat, koji je prošlog septembra krenuo biciklom od Bara do Kine, krajem avgusta je stigao do završne destinacije putovanja svog života. Za skoro 12 mjeseci prešao je 22.000 kilometara, pedalajući obišao desetine zemalja i stekao bezbroj uspomena.

Horvat je “Vijestima” ispričao da mu još sve djeluje nerealno, kako nije u potpunosti svjestan da je ostvario ono što je za njega bila samo mašta i daleki san. Putovanje je trajalo dugo, ali utisci će se sumirati još duže.

Priča da je posljednju veću pauzu napravio u Indiji, u Goi, gdje se odmarao nešto više od dvije nedjelje. Tada je, kako je kazao, vjerovatno prvi put shvatio da će zapravo “izgurati” ovaj put te da je avantura, poput onih filmskih, zapravo njegova realnost.

Sve emocije konačno su izbile na vidjelo kada je nakon kineske granice naišao na prvu kapiju za ulazak u grad, na kojoj je bilo napisano ime zemlje do koje je putovao skoro godinu.

- Zastao sam da se fotografišem i tada sam pukao i rasplakao se. Sve me stiglo odjednom i shvatio sam da sam napravio nešto nenormalno i nešto ogromno. Evo, gotovo je sad, pomislio sam i onda su počela da mi se miješaju osjećanja - prisjeća se Horvat.

Jedna njegova polovina bila je srećna i zadovoljna, a druga zbunjena, jer je završio putovanje koje, kako kaže, zapravo nikada nije ni želio da završi.

Prvi utisak koji je na njega ostavila Kina bili su teški putevi, nevrijeme, čudan saobraćaj, tmurnost i ružna obala. Iznenadilo ga je to što je najveći izazov bio povezati se na internet i to što malo ko govori engleski.

- Nisam se dobro pripremio za tu situaciju sa internetom, iako su mi rekli da bi trebalo. Mislio sam da ja imam dovoljno jak VPN, ali tamo je internet ograničen i skroz drugačije funkcioniše. Niko nije mogao da mi pomogne, u radnjama tehnike nijesu ni razumjeli šta mi treba pa sam nekoliko dana bio odsječen dok nisam konačno sam uspio to da riješim - kazao je Horvat.

Prema njegovim riječima, to je za njega bio najveći kulturološki šok, jer je vidio da Kinezi žive potpuno drugačije od ostatka svijeta, što se ogleda u tome da čak i internet koriste na potpuno drugačiji način. Neke aplikacije i društvene mreže koje su u Evropi i na Balkanu dio svakodnevice, poput “Instagrama” i “Fejsbuka” ili vibera njima su bile potpuno nepoznate.

- To je meni bilo najčudnije. Obišao sam puno zemalja, upoznao brojne religije i kulture pa je malo šta moglo da me iznenadi. Ovo me, ipak, dočekalo nespremnog jer nisam mogao da vjerujem da Kinezi imaju čak i svoj digitalni svijet koji je potpuno drugačiji od našeg - dodao je Horvat.

Posjetio je Hongkong za koji kaže da je fascinantan, ali preskup. Trenutno boravi kod prijateljice iz Novog Sada koja živi u Dunguanu, a kratko se vratio i kod prijatelja iz Bara koji živi u Vijetnamu, u Hanoiju, kako bi mu pomogao pri otvaranju kafića.

Na pitanje - šta sada nakon životne avanture, Horvat odgovara da su opcije brojne, ali da će se vjerovatno neko vrijeme stacionirati na jednom mjestu kako bi radio. Plan mu je bio da godinu ostane u Kini, ali sada se premišlja i pregovara o nekim poslovnim ponudama u Njemačkoj, ali i Vijetnamu i Tajlandu.

Šator pored puta

Tokom puta Stevan Horvat priča da je najčešće spavao u šatoru pored puta, u dvorištima gostoprimivih ljudi, kod prijatelja koje je usput stekao ili u jeftinim hostelima. Takođe, veći i razvijeniji gradovi u Kini, prema njegovom iskustvu, nisu pogodni za vožnju biciklom.

- Oni imaju biciklističke staze, ali nisu baš najbolje organizovane. Saobraćaj je gust i haotičan i puno ljudi vozi električne trotinete po njima - kazao je Horvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana