Najljepši evropski grad u koji niko ne ide

B92
Najljepši evropski grad u koji niko ne ide

Ovaj grad je ne toliko poznata, a ipak nevjerovatna destinacija, sa prekrasnom arhitekturom, niskim cijenama, dobrom hranom i milion stvari za vidjeti...

Kako navodi punkufer.hr, putovanja sa putopiscem Robertom Dacešinom uvijek su slikovita, puna korisnih informacija i zabavnih doživljaja, a ovoga puta odlučio je da povede ljude u, kako kaže, „najljepši evropski grad u koji niko ne ide“.

„Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najljepših“, kaže Robert o nepravedno zanemarenom Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često ostaje ispod radara.

Najljepše iznenađenje

- Ako volite da putujete, pretpostavljam da imate određene putničke destinacije koje su na vrhu vaše liste. Ako mene pitate, od destinacija na kojima još nisam bio, a koje bih želio da posjetim, jesu Peru, Filipini i Južnoafrička Republika, ali i još neke destinacije. Ipak, iskreno najviše volim kada bez nekog posebnog plana i spletom nekih životnih okolnosti završim u pojedinom mjestu o kojem i ne znam mnogo, a za koje se kasnije ispostavi da bude neko od najljepših mjesta koje ćete ikada vidjeti, ističe pa dodaje...

Baš to mi se dogodilo u Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj. Iako sam ranije od pojedinih prijatelja tokom studija u Bratislavi slušao koliko je grad lijep, tek kada dođeš ovamo, uvjeriš se u to. Stoga, ljudi, ako tražite neku ne toliko poznatu, a ipak nevjerovatnu destinaciju, s prekrasnom arhitekturom, niskim cijenama, dobrom hranom i pregršt stvari koje možete vidjeti, ovo je mjesto zaista savršeno“, otkriva Robert, u čijem video-putopisu možete vidjeti predivne kadrove tog grada u Poljskoj, a takođe saznati brojne zanimljivosti.

Omiljeni „Poljak“

Vroclav ima čak 12 rijeka, 21 ostrvo i više od 300 mostova, a zbog ugodne klime i prijateljskih cijena predstavlja jedan od omiljenih gradova za život u Poljskoj, ako ne i šire. Stari grad jedan je od najljepših u Evropi, a Robert nas vodi od lijepe skupštine sa neobičnim satom do katedrale sa koje puca predivan pogled na grad. U šetnji gradom možete vidjeti i stotine neobičnih stanovnika – skulpture patuljaka koji podsjećaju na neka prošla vremena.

- Patuljci su nas zasmijavali u teškim vremenima i to je bila cijela ideja: prikazati apsurdnost situacije i pokrenuti ljude da prestanu da se boje, izjavio je poljski novinar Arkadiuš Forster za BBC.

Naime, tridesetak kipova postavljeno je početkom 2000-ih, a sve je počelo sa jednim kao spomenikom Narandžastoj alternativi. Riječ je o poljskom antikomunističkom pokretu začetom 1980-ih.

Jedno od neizostavnih mjesta je i gradska pijaca, na kojoj možete osjetiti duh grada, kao i isprobati neke lokalne specijalitete, pa i naučiti ponešto poljskog…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana