Dragana Mitrović za „Glas Srpske“: Evropi prijeti nova spirala nasilja

Veljko Zeljković
Dragana Mitrović za „Glas Srpske“: Evropi prijeti nova spirala nasilja

Da bi Srbi kao narod opstali duhovno i egzistencijalno na prostorima zapadnog Balkana, pogotovo u ovim smutnim vremenima, neophodno je prije svega nacionalno jedinstvo, ali isto tako treba biti mudar i trezven.

Kaže ovo u intervju za “Glas Srpske” profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, član Ekonomskog odbora Srpske akademije nauka i umjetnosti i osnivač Centra za studije Azije i Dalekog istoka Dragana Mitrović, komentarišući aktuelnu političku i bezbjednosnu situaciju u Evropi.

- Pored jedinstva fokus treba da bude i na obrazovanju, koje je gotovo uništeno kroz bolonjski sistem, ali i na porodici, kao stubu društva - kaže Mitrovićeva dodajući da je u današnjim vremenima, s obzirom na okolnosti, potrebno tražiti i strateške partnere na koje se Srpska i Srbija mogu osloniti, da bi što lakše podnijele udarce kojima su izložene.

U nastavku ovog razgovora Mitrovićeva je iznijela i svoje viđenje rata u Ukrajini, ali i ekonomske i bezbjednosne situacije u svijetu, upozoravajući na to da su se nad zapadnim finansijskim sistemom nadvili veoma opasni crni oblaci, koji bi mogli da izazovu velike i razorne potope.

GLAS: Evropski parlament pozvao je na ukidanje svih ograničenja na udare Kijeva po Rusiji. Nešto slično je predložio i Jens Stoltenberg, ali i bivši britanski premijer Boris Džonson. Ukoliko do ovoga dođe, kuda bi to vodilo?

MITROVIĆ: To su pre svega neodgovorne i neoprezne poruke i predlozi. Kako je to protumačio predsednik Vladimir Putin, to nije ništa drugo do namera NATO-a da preko svog ljudstva u Ukrajini krene sa raketnim napadima po unutrašnjosti Rusije. Ukoliko do toga i dođe, to bi čitav ovaj sukob pretvorilo u jedan nepredvidiv i veoma opasan rat, jer bi u tom slučaju sve opcije bile na stolu.

Nikako ne treba zaboraviti da su ruske vlasti najavile promenu nuklearne doktrine. Iz Moskve je već upozoreno da bi se na udaru mogle naći sve zemlje koje učestvuju u ovoj novoj ratnoj igri, na bilo koji način. Ovo bi sigurno bio uvod u neku novu spiralu nasilja. Nadam se da do toga neće doći. Verujem da većini evropskih zemalja to nije u interesu.

GLAS: Nedavno je u Kijevu boravio jedan od američkih senatora. On se tom prilikom sastao i sa ukrajinskim predsjednikom poručujući da mu je drago što Ukrajina ratuje umjesto SAD, ali je spomenuo i da ova zemlja raspolaže resursima vrijednim nekoliko hiljada milijardi dolara? Da li je i to jedan od razloga što nema naznaka da će ovaj rat stati?

MITROVIĆ: Senator o kojem govorite je Lindzi Grejem. Podsetila bih da je on govorio i da je svaki dolar uložen u Ukrajinu dobra investicija. Govorio je i da je ovaj rat dobar za američku vojnu industriju, a sada su na red očigledno došli i ukrajinski resursi, koji su potrebni Americi. Pojedine američke kompanije su već došle u posjed nad pojedinim ukrajinskim resursima. I ovo je jedan od razloga zašto u Vašingtonu smatraju da Ukrajina ne sme da izgubi ovaj rat.

GLAS: Može li Evropska unija preživjeti? Članice ove zajednice suočene su sa velikim ekonomskim problemima, o kojima je nedavno govorio i bivši predsjednik ECB-a Mario Dragi?

MITROVIĆ: Jedan od ciljeva ovog rata je sigurno ekonomsko i političko uništavanje Evrope, odnosno Evropske unije, kao zajednice države, ali i njenih najuticajnijih članica. Nažalost, na to su pristali i pojedini briselski zvaničnici. Sve što se čini na štetu je Evropske unije.

Sankcije koje su uvedene Rusiji daleko su pogubnije za Evropu nego za Moskvu, jer nema alternativnih rešenja. Bar ne dobrih i jeftinih. Zbog toga ne treba da nas čudi što vidimo propadanje ekonomije Evropske unije, a samim tim i njenog političkog uticaja. Sve ovo je posljedica loših politika u prethodnom periodu.

GLAS: Kako uopšte gledate na prijedlog Dragog, koji je rekao da bi trebalo ukinuti postojeći veto unutar EU, ali je zatražio i povećanje izdvajanja za vojnu industriju, jer, kako je istakao, Amerika se sve više okreće ka prostoru Indo-Pacifika?

MITROVIĆ: Mario Dragi je jedan iz plejade stručnjaka američkog bankarskog giganta “Goldman Saks”, koji su imali važne pozicije unutar Evropske unije, krojeći na određeni način sudbinu ove zajednice. Militarizacija koja je prisutna širom sveta neće doneti ništa dobro. Ekonomija mora biti stavljena u prvi plan, ali i eventualno novo uspostavljanje odnosa sa Rusijom, kada su u pitanju energenti.

To je jedini put. Ali dok imamo ljude poput Marija Dragog i Ursule fon der Lajen, bojim se da to nije moguće. Oni imaju sasvim drugačije planove, što nije nikako dobro. To onda utiče i na nas, jer se traži da budemo pod tom njihovom ratnom zastavom. Mislim da je posebno drastična situacija u BiH, koja je i dalje zapadni protektorat. Silom se nameću loša rešenja, koja stvaraju samo podele unutar zemlje.

Crni oblaci

GLAS: Sve više investitora, ali i zemalja, okreće se zlatu, ali i kriptovalutama. Čak je i Voren Bafet odlučio da bogatstvo čuva u kešu. Da li se to nešto valja iza brda?

MITROVIĆ: Investitori gube sve više poverenje u SAD, zbog ogromnog duga, ali i lošeg stanja unutar finansijskog sistema ove zemlje, u kojem su stvoreni neki novi baloni koji bi mogli puknuti. Pored toga to prati i beg od dolara. Kada je u pitanju Bafet on je počeo da investira u realnu privredu. Da zaključim, sve ovo govori da je na sceni velika kriza, koja bi mogla baciti na kolena finansijski sistem, ali i srušiti dolar kao rezervnu valutu. Sada se traže nekakva druga rešenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana