Zahtjevi parlamentaraca na nivou BiH često ostaju mrtvo slovo na papiru: Besmislene inicijative koče ozbiljna pitanja

Darko Momić
Zahtjevi parlamentaraca na nivou BiH često ostaju mrtvo slovo na papiru: Besmislene inicijative koče ozbiljna pitanja

SARAJEVO - Brojne inicijative poslanika i delegata u Parlamentu BiH kojima se obavezuje Savjet ministara BiH da u određenom roku u parlamentarnu proceduru uputi zakon ili neki drugi akt veoma često ne budu realizovane i ostanu mrtvo slovo na papiru, a za to niko ne snosi odgovornost.

Poslaničke inicijative u nekim slučajevima ostanu bez epiloga, zato što se Savjet ministara ili određeno ministarstvo jednostavno ogluši o njih, a nekada i zato što su čisto političke prirode, zbog čega na njih nije moguće odgovoriti u zahtijevanom roku.

Ipak, poseban problem predstavlja to što zbog besmislenih inicijativa kojima se zatrpava Savjet ministara bez odgovora ostaju i veoma ozbiljna pitanja na koja ukazuju parlamentarci.

Jedno od takvih ozbiljnih pitanja je inicijativa delegata SNSD-a u Domu naroda BiH Dušanke Majkić. Ona je od Ministarstva inostranih poslova BiH tražila da u roku od 30 dana ovom parlamentarnom domu dostavi analizu stanja u tom ministarstvu i diplomatsko-konzularnoj mreži BiH. Dom naroda je tu inicijativu usvojio 10. februara, ali Majkićeva još nije dobila nikakav odgovor.

- Prošlo je više od dva i po mjeseca, ali nisam dobila materijal iz MIP-a. Ne preostaje mi ništa drugo nego da na sljedećoj sjednici od predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića, koji je partijski šef ministarke inostranih poslova Bisere Turković, tražim da utiče na nju da postupi po zahtjevu Doma naroda - kaže Majkićeva.

Ona ističe da njena inicijativa nije jedina na koju nije odgovoreno u zahtijevanom roku, dodajući da su i pojedini poslanici i stranke koje su im dale podršku doprinijeli devalviranju poslaničkih inicijativa.

- Pišu se svakakve gluposti i podnose svakakve inicijative, zbog čega su na određen način izgubile i smisao. Zato bi svi poslanici trebalo da pokažu više odgovornosti i ne podnose svakakve inicijative, a ako ih i podnesu pojedini poslanici željni medijske pažnje, onda prilikom glasanja treba pokazati odgovornost i odbaciti takve inicijative - kaže Majkićeva.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać kaže da je najveći broj inicijativa usvojenih u ovom domu čudnog karaktera, često i protivustavnog.

- Većina inicijativa za cilj je imala skretanje pažnje i u startu se znalo da ne može biti sprovedena. Zato mi i nije čudno što Savjet ministara ne odgovara - kaže Novaković Bursać.

S druge strane, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dragan Mektić, koji je u prethodnom sazivu bio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, kaže da poslaničke inicijative ostaju bez epiloga zato što aktuelni Savjet ministara jednostavno ne odgovara na njih.

- Mi smo u Predstavničkom domu usvojili ne znam ni sam koliko inicijativa, ali ne sjećam se da smo dobijali odgovore, a dok sam bio ministar, odgovarali smo na sve poslaničke inicijative. Nekada bismo poslali samo šturu informaciju u parlament, ali bismo poslali, za razliku od sadašnjeg Savjeta ministara, koji na njih ne odgovara, bez obzira na to da li je riječ o ozbiljnim inicijativama ili ne - kaže Mektić.

Neodgovornost

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Mira Pekić kaže da Savjet ministara treba da odgovora parlamentu, ali dodaje da je ovaj saziv neodgovoran prema svima pa tako i prema poslaničkim inicijativama.

- Predstavnički dom je početkom decembra usvojio našu inicijativu za smanjenje stope PDV-a sa 17 na pet odsto do kraja 2022. godine u oblastima turizma, putničkog saobraćaja i ugostiteljstva. Savjet ministara je imao rok od 30 dana da pripremi zakonsko rješenje, ali do danas se nisu pomjerili sa mrtve tačke - kaže Pekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana