Vranješ: Nacrtom zakona se pozicija ministra izdiže iznad Predsjedništva

Srna
Vranješ: Nacrtom zakona se pozicija ministra izdiže iznad Predsjedništva

BANjALUKA - Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je da je sve u vezi sa provođenjem spoljne politike u nadležnosti Predsjedništva BiH i da svaki pokušaj da neki zakon to promijeni predstavlja kršenje Ustava.

Vranješ je istakao da je tokom mandata Bisere Turković bilo niz uzurpacija nadležnosti Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom od ministra, dodajući da Nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH ima namjeru da definiše poziciju ministra u istoj ustavnoj ravni kao što je Predsjedništvo BiH.

On je napomenuo da je Turkovićeva učestvovala u izradi ovog nacrta u kojem se vidi njena namjera da se na neki način disciplinuju srpski ambasadori BiH u diplomatsko-konzularnoj mreži, što se ogleda u uvođenju nekih zabrana i cenzure.

Prema njegovim riječima, novim zakonskim rješenjem se pozicija ministra izdiže iznad Predsjedništva BiH, pokušava se napraviti situacija da ambasadori isključivo moraju odgovarati ministru za sve svoje radnje, poteze, poslove.

On je kao primjer naveo da ukoliko ministar inostranih poslova donese instrukciju da se neki sporni datum označi kao državni praznik, ambasadori će odgovarati ako ne postupe po toj instrukciji.

Među perfidnim pokušajima prenosa nadležnosti na BiH, Vranješ je naveo osnivanje centra za obuku, odnosno diplomatske akademije, čime bi se, kako je naveo, vremenom dobio jedan edukativni sistem koji bi doveo do "ministarstva obrazovanja BiH".

"Jedino što mi možemo da napravimo kada je riječ o tim obukama je da srpske diplomate iz ministarstva i ambasadori prolaze obuku u univerzitetima u Banjaluci ili Istočnom Sarajevu, bošnjačke u Sarajevu, hrvatske u Mostaru, ali pretpostavljam da u Sarajevu niko ne bi pristao na tako nešto jer oni pokušavaju to da centralizuju", rekao je Vranješ za ATV.

Vranješ je naglasio da ne postoji dijaspora BiH i da se to pokušava nametnuti.

"To je isto jedna od subverzivnih radnji u procesima unitarizacije BiH", istakao je on.

Prema njegovim riječima, mnogi političari u političkom Sarajevu sanjaju unitarnu BiH, za koju koriste eufemizan građanska država.

To je, kako je rekao, pokušaj unitarizacije, stvaranja nacionalne države Bošnjaka, u kojoj bi Srbi i Hrvati bili građani drugog reda.

On je naglasio da je permanentna politika i cilj Bošnjaka da se dodatnim uređivanjima ojačava državna zajednica na uštrb entiteta, što se vidi i kroz Nacrt zakona o spoljnim poslovima.

Govoreći o nedavnoj posjeti bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Zagrebu,
Vranješ je rekao da je Bećirović, upućivanjem oštrih poruka prema Republici Srpskoj i klevetanjem predsjednika Milorada Dodika, pokazao da nije dorastao rangu politike u koju je ušao i da tim amaterskim istupom više govori o sebi, svojim politikama i svojim vizijama BiH koje se ne dopadaju ni Hrvatskoj.

Vranješ je rekao da je Bećirović zbog namjere da kritikuje Srpsku i Dodika, tražio da on ne bude u delegaciji u Zagrebu, jer bi u suprotnom mogao da reaguje kontraargumentom.

"Time je on pokazao kako zamišlja funkcionisanje BiH kada bi mogao da je uredi po svojim mjerilima", naveo je Vranješ.

On je istakao da hrvatska strana poznaje Bećirovića, njegov radikalizam, šovinizam, srbofobiju, ali da je sada htjela da otvori novo poglavlje u komunikaciji sa svim institucijama BiH.

Parafrazirajući riječi Bećirovića u Zagrebu da "u BiH postoji jedan političar koji zbog svojih političkih djelovanja postaje bezbjednosna prijetnja", Vranješ je rekao da je Bećirović stavio Dodika u rang teroriste i da bi bilo potpuno osnovano da ga predsjednik Srpske tuži za klevetu jer ga je označio kao bezbjednosnu prijetnju.

"To su ozbiljne klevete. Možemo samo još da zamislimo šta je pričao iza zatvorenih vrata", rekao je Vranješ.

On kaže da za tri i po godine ambasadorskog mandata u Hrvatskoj ni na jednoj adresi nije čuo da zvaničnici Hrvatske doživljavaju Republiku Srpsku ili Dodika kao bilo kakvu prijetnju, već naprotiv, označavaju ga kao sagovornika.

Vranješ je podsjetio da i generali Misije EUFOR-a u BiH "Altea" navode da u BiH ne postoji nikakva bezbjednosna prijetnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana