Višković: Budžet Srpske nastaviće izvršavati sve svoje obaveze

Srna
Višković: Budžet Srpske nastaviće izvršavati sve svoje obaveze

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da republički budžet izvršava sve obaveze i da će tako nastaviti i u budućnosti, a da je u javnosti prisutna poplava dezinformacija o ekonomskoj stabilnosti Srpske.

Višković je pojasnio da su prisutne netačne i zlurade informacije u medijima o stanju budžeta, koje se mogu negativno odraziti na javnu potrošnju i budžetske prihode, navodeći da je u javnosti ppri.


On je za Radio Republike Srpske naveo da su ozbiljni međunarodni finansijski krugovi napravili informaciju i rekli da je mogućnost bankrota Republike Srpske manja od dva odsto.

"O čemu onda pričamo ljudi?", upitao je Višković.

On je naglasio da je tačno da uskoro dospijeva značajan povrat sredstava od oko 320 miliona KM, što će Republika Srpska uredno servisirati.

"Zašto se borimo da to na neki način odradimo na korektan način? Zato što u jednom danu treba da isplatimo taj novac i mi to možemo isplatiti, ali ne želimo da ugrozimo druge isplate koje radimo danas, sutra i sve ove mjesece i godine. Samo je to ta matematika koju pravimo. Da penzije dođu na isplatu 10, da plate dođu na isplatu 20, da žčetiri plusž dođe na isplatu 15. i tako dalje", rekao je Višković.

On je dodao da Srpska može obezbijediti 320 miliona KM za isplatu na dan dospjeća tog dugovanja.

"Ali, mi ne želimo zato što ćemo tog dana isplatiti 320 miliona KM da ugrozimo bilo kakve druge obaveze koje budžet servisira. Zato radimo na tome, pripremamo se i do 28. juna smo spremni da to servisiramo bez neke pompe, lomova ili kako to neko želi da predstavi", rekao je Višković.

Neprihvatljivo je, kaže, da se dođe u situaciji da se bilo kojem budžetskom korisniku ne servisiraju redovno obaveze već želi da se to radi u skladu sa prilivima, napomenuvši da se isplata penzija vrši prije predviđenog roka.

Višković je podsjetio da su u Srpskoj sva socijalna davanja u Srpskoj povećana, naglašavajući da je određeno i primanje od 750 KM nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece, te da se od januara na taj iznos plaćaju i porezi i doprinosi.

Ove godine, napomenuo je, došlo je do povećanja pezija od 13,5 odsto, a u budžetu je planirano 350 miliona KM za uveđanje penzija i redovu isplatu penzija, dok će ove godine u Srpskoj biti isplaćeno preko milijardu i po KM za penzije

Po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za april je prikupljeno 102 miliona KM, a isplata penzija za taj mjesec u neto iznosu je bila 132 miliona KM, što znači, kaže premijer, da je 30 miliona KM obezbjedio budžet Republike Srpske.

Višković je naveo da to dovoljno govori o ozbiljnosti Vlade da penzinerima i svim budžetskim koristicima dostignuta prava servisira u punom kapacitetu. 

Poziv Nikšiću da bude održana zajednička sjednica

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je pozvao predsjednika Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića da početkom juna bude održana zajednička sjednica dvije vlade.

Višković je rekao da je dopis poslao juče, u kojem je naveo o čemu bi dvije vlade trebalo da razgovaraju.

"Ostavio sam prostora da i oni kandiduju neke teme za koje smatraju da treba diskutovati i vidjećemo kako će na to reagovati", rekao je Višković za Radio Republike Srpske.

On je istakao da je razgovor jedini način da se krene naprijed, naročito kada je riječ o investicijama.

"Nisam pristalica uslovljavanja i ograničavanja i nikome iz Srpske ne bi palo na pamet da osporava investicije u drugom entitetu, dok to nije slučaj i sa druge strane, ali očekujemo da se i to promijeni, te da daju podršku za izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku, odnosno istočnu interkonekciju", rekao je Višković.

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici prihvatila poziv Vlade Republike Srpske za održavanje zajedničke sjednice, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić.  

Govor Cvijanovićeve ostaće dio istorije

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je će govor srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanovićev pred Savjetom bezbjednosti UN ostati dio istorije i da se slika o Srpskoj počela mijenjati kod svjetskih centara moći.

Višković smatra da se slika o Republici Srpskoj počela mijenjati i u međunarodnoj zajednci, ali da je to proces kojem treba vremena.

On je ocijenio da se danas o Srpskoj govori sa velikim uvažavanjem, a tome u prilog ide i činjenica da Izvještaj Vlade Republike Srpske čitaju članice Savjeta bezbjednosti.

"Imali smo sreću da je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanovićeva imala priliku da pred Savjetom bezbjednosti juče iznese argumente za i protiv. To što je rekla na jučerašnjem zasjedanju Savjeta ostaće dio istorije", rekao je Višković.

On je ocijenio i da nije mala stvar to što su zasjedanje u Savjetu bezbjednosti tokom izlaganja Kristijana Šmita napustili Cvijanovića, ruski i kineski predstavnici.

Višković smatra da je Savjet bezbjednosti juče dobio diplomatski šamar, ali i generalni sekretar UN, koji je dozvoli da mu se u Savjetu obraća čovjek koji je došao sa ulice, jer nije dobio potvrdu tog istog savjeta.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana