Važna platforma za ekonomsku saradnju između Kine i BiH

Srna
Važna platforma za ekonomsku saradnju između Kine i BiH

SARAJEVO - Udruženje kineskih preduzetnika u BiH, čije članice su svjetski priznate kompanije sa velikim iskustvom i znanjem, u budućnosti će prerasti u važnu platformu za ekonomsku i trgovinsku razmjenu i saradnju između Kine i BiH, saopšteno je iz ovog udruženja.

Ovo udruženje je osnovano 13. januara 2021. godine, a trenutno ga čine sedam kompanija "Čajna enerdži endžiniring grup" /China  Energy Engineering Group/, "Čajna stejt konstrakšn endžiniring korporejšn" /Engineering Corporation Ltd/, "Pauer konstrakšn korporejšn of Čajna - Pauer Čajna" /Power Construction corporatin of China/.

Članice udruženja su i "Šendong hajspid grup" /Shandong HiSpeed Gropup Co/, "Čajna sinofarm internešnal kooperejšn" /China Sinopharm International Cooperation/, "Dongfang elektrik kooperejšn" /Dongfeng electric Corporation/ i "Huavej tehnolodžiz BiH" /Huawei Technologies BiH/.

Udruženje je formirano s ciljem unapređenja komunikacije među članova, zaštite prava i interesa članova, kao koordinacija poslovnih operacija i ravnopravne konkurencije kompanija koje čine ovo udruženje.

"Jedan od razloga je i unapređivanje međusobnog razumijevanja i komunikacije članova i poslovnih sektora BiH, kroz koje se promoviše ekonomska saradnja između Kine i BiH. Jednostavno rečeno, Udruženje je formirano kako bi saradnja bila efikasnija, te samim tim se ponudila veća vrijednost lokalnom tržištu", saopšteno je iz Udruženja kineksih preduzetnika.

Iz ovog udruženja navode da njegove članice posluju širom svijeta, ali da su procedure u BiH, kojih se u potpunosti pridržavaju, ponekad komplikovanije nego na drugim tržištima.

"Sa druge strane, sa zadovoljstvom možemo da kažemo da smo iskusili otvoreno tržište i poštenu poslovnu klimu u BiH, te se radujemo nastavku uspješne saradnje sa lokalnim partnerima u budućnosti. Generalno govoreći, kineske kompanije u BiH imaju ulogu da stvore vrijednost našim klijentima i partnerima i uspjeli smo to da uradimo vrlo uspješno, tako da je naše iskustvo u vezi sa lokalnom saradnjom veoma pozitivno", poručuju iz Udruženja.

Članice Udruženja već uveliko rade na infrastrukturnim projektima u BiH, a dobro je poznato da su kineska preduzeća sposobna da obezbijede integrisana rješenja za investicije, dizajn, izgradnju i operaciju, posebno na polju infrastrukture i energetike.

Kompanije koje čine ovo udruženje su radile zajedno sa lokalnim partnerima da bi stvorili dodatnu vrijednost klijentima i partnerima u BiH, te unaprijedili situaciju na lokalnom tržištu, za šta postoji mnogo primjera uspješne poslovne saradnje.

U saopštenju je istaknuto da je uložen veliki napor u dijeljenju znanja i iskustva sa lokalnim mladim talentima, jer vjeruju da tržište kroz sve industrije mora da ima snažnu lokalnu bazu.

"Stoga, projekti kao što je žHuavej sids for fjučrž /Huanjei Seeds for the Future/, gdje ova kompanija sarađuje sa lokalnim univerzitetima u oblikovanju budućih eksperata industrije, sjajan su primjer odgovornog ponašanja lidera industrije. Zato ova asocijacija snažno podržava slične aktivnosti", naglašavaju iz Udruženja kineskih preduzetnika.

Kada je riječ o planovima za budućnost, iz Udruženja naglašavaju da će kineske kompanije u BiH nastaviti da rade zajedno sa lokalnim partnerima, te time promovisati ekonomski razvoj lokalnog društva, ublažiti pritisak na snabdijevanje energijom, zapošljavati lokalno stanovništvo, te ostvariti takozvanu "vin-vin" saradnju.

Iz Udruženja podsjećaju da je BiH jedna od više od 100 zemalja koje aktivno učestvuju u inicijativi "Pojas i Put", te da postoje mnogobrojne mogućnosti za ekonomsku saradnju i korist.

"Članice Udruženja su svjetski priznate kompanije sa velikim iskustvom i znanjem. Zato se nadamo da bi komunikacija i saradnja između kompanija iz dvije zemlje mogla da dostigne nove visine u budućnosti", zaključili su iz Udruženja kineskih preduzetnika u BiH.

Kompanija "Čajna enerdži endžiniring grup", koja u BiH posluje od 2012. godine, sveobuhvatna je grupacija koja obezbjeđuje sistematsko, integrisano, paketno rješenje i usluge u oblastima kao što su energija i infrastruktura širom svijeta.

"Čajna stejt konstrakšn endžiniring korporejšn" je globalna investiciona i građevinska grupacija koja se bavi razvojem i tržišnim operacijama.

Kompanija "Pauver konstrakšn korporejšn of Čajna" je integrisana građevinska grupacija koja obezbjeđuje investicije i finansiranje, planiranje dizajna, inženjeringa, proizvodnju opreme, i upravljanje čistom i niskokarbonskom energijom, vodogradnjom i infrastrukturom.

"Šendong haj-spid grup" je državna investiciona kompanija u oblasti infrastrukture iz Šandong provincije, koja energično razvija svoj suštinski biznis u infrastrukturi, težeći da postane vodeći provajder usluga u investicijama, gradnji i funkcionisanju infrastrukturnih projekata.

Kompanija "Čajna sinofarm internešnal kooperejšn" je fokusirana na pružanje zdravstvene usluge klijentima, uključujući izgradnju bolnica, maloprodaju lijekova, kao i istraživanja i dizajniranja.

"Dongfeng elektrik korporejšn" je globalna sa dugotrajnom posvećenošću pružanja integrisanog rješenja globalne energije, transporta, zaštite životne sredine, kao i druge infrastrukture. Kompanija je postala vrhunski integrator energetskog i elektromehaničkog sistema opreme, dobavljač usluga, kao i platforma za inžinjering i inostrano investiranje.

Kompanija "Huavej tehnolodžiz" je vodeći snadbjevač IKT infrastrukture i pametnih uređaja s ciljem da se približi digitala svakoj osobi, domu i organizaciji za potpuno povezani inteligentni svijet.

Od 2009. godine, "Huavej" je u BiH konstantno dijelio svoju tehnologiju, znanje i iskustvo sa ciljem doprinosa lokalnim telekom-operaterima pri poboljšaju kvaliteta mreže, što je omogućilo najbolju korisničku uslugu za građane BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana