Usvojen plan i program za povratak državljana BiH iz Sirije i Iraka

Srna
Usvojen plan i program za povratak državljana BiH iz Sirije i Iraka

SARAJEVO - Savjet ministara usvojio je plan repatrijacije i program reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije državljana BiH, povratnika iz zona sukoba Sirije i Iraka.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, a plan i program pripremio je Koordinacioni tim koji je okupio predstavnike nadležnih institucija/agencija svih nivoa vlasti u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministarstvo bezbjednosti će o usvajanju ove odluke odmah obavijestiti članove Koordinacionog tima, kako bi otpočela realizacija plana i programa.

Plan repatrijacije uređuje pitanja bezbjednog, humanog i kontrolisanog povratka državljana BiH iz Sirije i Iraka, bezbjednosne provjere, utvrđivanje identiteta i državljanstva lica obuhvaćenih repatrijacijom, pružanje diplomatsko-konzularne, pravne i humanitarne pomoći državljanima BiH.

Program reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije za sve kategorije državljana BiH sadrži kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere bezbjednosti, kao i mjere zdravstvene i socijalne zaštite, osiguranja pristupu obrazovanju, ekonomske podrške i zapošljavanja, pravne pomoći u lokalnoj zajednici i druge potrebne mjere.

Sredstva za sprovođenje ovog plana i programa biće obezbijeđena iz budžeta nadležnih institucija u BiH i iz donatorskih sredstava.

Savjet ministara BiH prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke /EIB/, Projekat gradskog prevoza u Sarajevu–B.

Na ovaj način se želi unaprijediti javni linijski prevoz putnika, te poboljšati izgradnja gradskih saobraćajnica, putem četiri komponente, uključujući sanaciju, rekonstrukciju i modernizaciju tramvajske pruge, obnovu voznog parka tramvajskog saobraćaja, izgradnju gradske saobraćajnice i transverzala dionica dva /Bare-tunel Kobilja glava-Hotonj/, te uređenje trolejbuskog depoa.

Vrijednost zajma EIB-a je 35 miliona evra, sa rokom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od pet godina, sa alokacijom na Federaciju BiH /FBiH/.

Nakon završenih pregovora, Ministarstvo finansija i trezora će postupiti u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH i Savjetu ministara dostaviti nacrt ovog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju o realizaciji programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala "Perspektiva" i projekta zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH pod nazivom "Preventiva" u 2021. godini, te podržao aktivnosti Ministarstva odbrane na sprovođenju ovih projekata u narednom periodu.

Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH iz 2018. godine, pomjerena je starosna granica i dužina profesionalne vojne službe za vojnike - do navršenih 40 godina starosti i 20 godina vojne službe, te da će tako većina vojnika novu starosnu granicu dostići od 2022-2027. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana