Turković pisala državama G7 i PIK-a, žalila se na HDZ BiH

GS
Turković pisala državama G7 i PIK-a, žalila se na HDZ BiH

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković (SDA) uputila je pismo državama G7 i Savjeta za primjenu mira (PIK), u kojem je upozorila na „posljedice ako se usvoji prijedlog izmjena Izbornog zakona, koje su predložile stranke s hrvatskim predznakom“.

U pismu, koje je napisano 24. avgusta, je HDZ BiH nazvala „strankom krajnje desnice koja predlaže izmjene“, kako je navela, „protivne demokratskim vrijednostima slobodnih i poštenih izbora“.

-Usvajanjem ovih izmjena dodatno bi se diskriminisali Jevreji, Romi i manjine koje u BiH ne bi bile predstavljene na najvišem nivou. Time bi se u mojoj državi zacementirao diskriminatorni sistem prema manjinama - ukazala je Turković, prenosi Kliks.

Prema njenim riječima, predloženim izmjenama Izbornog zakona bi HDZ BiH imao još više delegata, odnosno bio bi „prezastupljen“ u Domu naroda. Napomenula je da za ove prijedlog lobira i Hrvatska.

-Ovaj prijedlog je u pojedinim evropskim prestonicama dobio na snazi, usljed lobiranja hrvatske vlade koju čini HDZ. Kancelariji visokog predstavnika (OHR) se prijeti silom ako ne prihvati ove izmjene - navela je Turkovićeva.

Ponovila je da bi njihovo usvajanje bio udarac za demokratske vrijednosti, za koje je istakla da „smo platili visoku cijenu braneći nezavisnost države“.

Turkovićeva je navela i da su „manjine vijekovima integrativni dio BiH“ te da se ne može pregovarati o isključivanju nekoga po etničkim ili vjerskim osnovama.

-Osjećam da mi je moralna dužnost da vas pozovem da podignete svoj glas protiv onih čijim se prijedlozima ugrožava naša demokratija. Ako vam vrijeme dozvoljava, bila bi mi čast da vam lično ukažem na ovu važnu i delikatnu stvar, u vrijeme i na mjestu koje vama odgovara - zaključila je Turkovićeva u pismu državama G7 i PIK-a.

Članice G7 su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana