Trišić najavio novo poskupljenje dizela

GS
Trišić najavio novo poskupljenje dizela

BANjALUKA - Imamo stabilnu situaciju u Srpskoj, ali zbog porasta cijene barela nafte na iznos iznad 100 dolara možemo očekivati u narednih 10 do 15 dana rast cijena dizela, dok benzin ne bi trebalo da posukupi, rekao je predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS Dragan Trišić.

Na pojedinim benzinskim pumpama u Banjaluci dizel je, kako je "Glas" juče objavio,  poskupio za dva feninga u utorak, a nakon toga za dodatna dva juče, odnosno sa 3,12 feninga po litru stigao je do 3,16 maraka. Međutim, pojedine benzinske pumpe  mnogo brže dižu cijene pa tako neke bilježe i poskupljenje od 17 feninga po litru. 

Trišić je naglasio da  se cijene na svjetskom tržištu mijenjaju iz dana u dan i da su poremećaju u ovom sektoru neminovni zbog situacije u Ukrajini.

-Prema informacijama koje imam, distributeri su u ovom momentu snabdjeveni. Što se tiče cjenovne politike, vidljivo je da iz dana u dan postoje promjene i to se dešava unazad pola godine od izbijanja sukoba u Ukrajini - rekao je Trišić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će se zbog odluka EU krajem ove ili početkom naredne godine vjerovatno značajno reorganizovati način distribucije naftnih derivata koje mogu dovesti do poremećaja u snabdijevanju prvenstveno EU, dodajući da postoji vjerovatnoća da će i domaći distributeri to osjetiti u finansijskom smislu.

-Nas u osnovi zadovoljava to što nema većih promjena po pitanju distribucije i zaliha i građani nisu osjetili velike oscilacije koje su bile na tržištu, bar što se tiče snabdijevanja - rekao je Trišić.

On je podsjetio da je Vlada Srpske još prošle godine donijela Odluku da ograniči maržu na 25 feninga i da je to pomoglo da ne dođe do nekih većih i nezakonitih prekoračenja maloprodajne cijene.

Dodao je da distributeri u Srpskoj pokušavaju da iz rafinerija u okruženju iskoriste sve mogućnosti kako snabdijevanje i u narednom periodu ne bi bilo dovedeno u pitanje, te dodao da bi u tom smislu pristupanje BiH  "Otvorenom Balkanu" bilo idealno.

Poručio je da se u slučaju poskupljenja ne može gledati samo situacija sa cijenom barela nafte.

-Barel je samo jedan indikator. Finansijska tržišta podižu kamatne stope, inflacija je velika i to je takođe generator svega ovoga, tako da barel nije jedini ekvivalent maloprodajne cijene. Tako se dešava i kada cijene idu dolje. Opet to sve zavisi od distributera do distributera - kaže Trišić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana