Sudija Milan Blagojević na meti Halila Lagumdžije: Predsjednik VSTS-a preuzeo ulogu tužioca

Darko Momić
Sudija Milan Blagojević na meti Halila Lagumdžije: Predsjednik VSTS-a preuzeo ulogu tužioca

BANjALUKA - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija napravio je novi skandalozan potez nakon što se nedavno propisno obrukao kada je Ustavni sud BiH odbacio njegovu apelaciju.

Lagumdžija je ovaj put napravio pravni apsurd tako što je odbio da sudiji Okružnog suda u Banjaluci Milanu Blagojeviću dozvoli da vidi pritužbu po kojoj je protiv njega pokrenut disciplinski postupak pred Kancelarijom disciplinskog tužioca (KDT) VSTS-a BiH. Pozivajući se na član Zakona o VSTS-u BiH koji kaže da “pritužba koju zaprimi Kancelarija disciplinskog tužioca u kojoj se navode povrede dužnosti od strane sudija ili tužilaca, kao i informacije prikupljene tokom istrage predstavljaju tajnu, izuzev za VSTS”, Lagumdžija je ocijenio da Blagojević nema pravo da “pristupi pritužbi podnesenoj protiv njega”.

Ovaj potez prvog čovjeka VSTS-a je skandalozan, zato što je pravnom laiku jasno da se tajnost informacija iz pomenutog člana Zakona o VSTS-u odnosi na treća lica, a nikako na onoga protiv koga je pokrenuta istraga u okviru disciplinskog postupka, u ovom konkretnom slučaju sudiju Blagojevića.

Blagojević kaže za “Glas Srpske” da je iz nekoliko razloga zatečen odgovorom koji je dobio, a prvi je taj što je odgovor potpisao predsjednik VSTS-a, umjesto disciplinskog tužioca.

- Predsjednik VSTS-a u ovoj fazi disciplinskog postupka nema ništa sa predmetom - kategoričan je Blagojević.

On podsjeća da je u ranijem disciplinskom postupku protiv njega zbog knjige “Politička anatomija jedne presude” tražio da mu se dostavi pritužba po kojoj je pokrenut postupak i da je uredno dobio odgovor.

- Iz KDT su mi dostavili pritužbu i nisu pravili nikakav problem u vezi sa tim. Zašto je sada na moj zahtjev odgovorio predsjednik VSTS-a BiH, a ne KDT, zaista ne znam, a pogotovo ne znam zašto mi nije dostavljena pritužba i omogućeno da saznam od koga se branim i protiv kojih tačno navoda se branim. To je drugi razlog zbog kojeg sam zatečen odgovorom koji sam dobio - kaže Blagojević.

Prema njegovim riječima, moguće je da je u pitanju neznanje onih koji su pisali odgovor, ali kako kaže, prije bi rekao da je nešto drugo.

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Srpske i član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Nebojša Marić kaže da je pratio slučaj sudije Blagojevića i da mu je jasno zašto je on na meti političkog Sarajeva i OHR-a.

- Sudija Blagojević je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun. Tu je odgovor ne samo na pitanje zašto je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, već i zašto se postupak vodi na nakaradan način i s ciljem da on što prije bude sankcionisan - kaže Marić.

On dodaje da o nakaradnosti postupka govori i to da sudija Blagojević ima pravo žalbe na odgovor koji je dobio od predsjednika VSTS-a, a žalbu može da podnese, ni manje, ni više, nego VSTS-u.

Meta

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a BiH pokrenula je disciplinski postupak protiv sudije Milana Blagojevića zato što je početkom februara ove godine odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je 2005. godine nametnuo tadašnji šef OHR-a Pedi Ešdaun. Pored toga Blagojević se na meti disciplinskog tužioca našao i zbog kolumne objavljene u našem listu 24. februara pod nazivom “Moj odgovor Incku”, u kojoj je samo odgovorio na prijetnje visokog predstavnika Valentina Incka koji je prije toga izjavio da “Blagojević mora snositi posljedice” zbog odbijanja da postupi po nametnutom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana