Šta je Srbima donio upis konstitutivnosti u kantonalnim ustavima

Vedrana Kulaga Simić
Šta je Srbima donio upis konstitutivnosti u kantonalnim ustavima

SARAJEVO - Iako je u kantonima na teritoriji FBiH ispoštovana odluka federalnog Ustavnog suda o konstitutivnosti srpskog naroda u tom dijelu BiH, upućeni upozoravaju da se, osim toga, do danas ništa nije promijenilo te da je statistika najbolji svjedok toj tvrdnji.

Ustavni sud FBiH je krajem maja 2018. godine donio odluku da Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu moraju da postanu konstitutivni, odnosno da srpski jezik i ćirilica budu ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

Sudije su tada naložile skupštinama u tri kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH.

Odluke su sprovedene u djelo, iako sa popriličnim zakašnjenjem, ali ni to nije popravilo položaj srpske zajednice u FBiH. Njihovi predstavnici ne kriju da stanje nije ni blizu onog kakvo zaslužuje konstitutivni narod iz čega je, kako dodaju, jasno da i dalje prava imaju mahom samo na papiru.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da je nebitna činjenica da papir ukazuje na jedno, a da je stvarnost zapravo sasvim drugačija i poražavajuća.

- Ustavna kategorija konstitutivnosti naroda zagarantovana je izmjenama kantonalnih ustava i ništa više od toga. U organima Posavskog kantona još nema zaposlenog Srbina, u stvari ima jedan na mjestu potpredsjednika Skupštine, izabran je iz HDZ-a, a iako se izjasnio kao Srbin svi znaju da je kršten u katoličkoj crkvi - istakao je Radanović za “Glas Srpske”.

Srbi su formalnu konstitutivnost dobili nedavno i u mostarskom kraju, a Radanović podsjeća da je na papiru i u kantonu Sarajevo, ali uz pitanje šta to vrijedi kada je od 796 zaposlenih, samo 15 Srba. 

- U gradskim upravama gradova Sarajeva, Mostara, Zenice, Tuzle i Bihaća ima značajno manje Srba nego što ima zaposlenih Bošnjaka u tim upravama u Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku, Prijedoru. U Zvorniku je zaposleno dosta Bošnjaka. Neka i treba tako, ali nas žalosti što u Tuzli ili Živinicama nema Srba među zaposlenima - rekao je Radanović.

Odbornik u Skupštini Posavskog kantona Damir Ivetić (SNSD) podsjetio je da su lani usvajanjem izmjena Ustava na sjednici kantonalne Vlade Srbi konačno postali konstitutivan narod na području ovog kantona, a usvojen je i amandman koji garantuje srpskoj djeci pohađanje i izučavanje maternjeg jezika i ćiriličnog pisma, te drugi koji se tiče broja zaposlenih Srba u institucijama čiji je osnivač tamošnja vlada.

Usvojeni amandmani garantuju da u kantonalnoj Vladi jedan ministar mora biti iz reda srpskog naroda, a Ivetić naglašava da se upravo tako nešto i mora dogoditi jer je do sada samo, na neki način, poraslo poštovanje prema Srbima.

- Nikakvog drugog pomaka ta konstitutivnost na papiru nije donijela za srpski narod. Nema zaposlenih Srba u upravi - istakao je Ivetić za “Glas” te dodao da je potrebno poštovati popise stanovništva.

Ivetić je ukazao da srpski narod treba istinske predstavnike u organima vlasti na federalnom i kantonalnom nivou jer od kvazipredstavnika oni ništa dobro nemaju niti mogu da očekuju.

- Ovdje imamo slučaj Elvisa Živkovića koji je izabran kao Srbin, ali se ne bori za srpske interese jer se zna da nije Srbin i da se samo tako izjasnio radi ličnog interesa - zaključio je Ivetić.

Na potrebu dodatnog podizanja prava Srba u praksi, nedavno je ukazao i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević.

Imovina

Republika Srpska i Srbija mjesecima unazad zajedno su u kampanji zaštite srpske imovine u FBiH, a osim kancelarije za pravnu pomoć u Srpskoj, rade i dvije preko Drine, odnosno u Beogradu i Novom Sadu.

- Moramo to da radimo. Moramo da sačuvamo tragove pravoslavlja u FBiH da bismo dokazali kako Srbi nisu agresori, kako to u FBiH nastoje da prikažu, već da su oni ti koji su protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta - naglasio je Đorđe Radanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana