Srpska nema luksuza da se oslanja na Sarajevo i MMF

Veljko Zeljković
Srpska nema luksuza da se oslanja na Sarajevo i MMF

BANjALUKA - Zaduženjem putem emisije obveznica na Londonskoj berzi Srpska je poslala dvije snažne poruke, ne samo građanima već i političkim centrima kako u BiH, tako i van njenih granica.

Kaže ovo za “Glas Srpske” ekonomski analitičar i predavač u međunarodnom poslovanju i strategiji na “Apsledž biznis” školi u Londonu Siniša Pepić, povodom odluke Vlade da se Srpske zaduži za 300 miliona evra emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Prva poruka, ističe, jeste da je Srpska sposobna da se samostalno zadužuje na inostranom tržištu bez uslovljavanja međunarodnih finansijskih institucija poput MMF-a.

- Upravo je kontekst u kojem su dosadašnja zaduživanja realizovana ključan za ocjenu da li je ovo bio najbolji način zaduživanja ili se moglo drugačije. Nefunkcionalnost BiH, sprovođenje ili nesprovođenje reformi kojima međunarodni kreditori već godinama uslovljavaju entitete govore u prilog opravdanosti ove odluke. Srpska ne smije sebi dopustiti taj luksuz da njen ekonomski rast i razvoj, stabilnost budžeta, zavise od političkog Sarajeva i reformskih tokova koji kreću iz njega - rekao je Pepić. 

Druga poruka, kako je objasnio, odnosi se na to da je Vlada Srpske donijela odgovornu i s aspekta struke opravdanu odluku da se iz ovih sredstava izvrši restruktuiranje dijela postojećih obaveza čime će se smanjiti pritisak na budžet pojačan izazovima vezanim za pandemiju virusa korona i njen uticaj na privredne aktivnosti.

- Ekonomskim oporavkom koji se očekuje u drugoj polovini ove godine povećaće se i budžetski prihodi po osnovu PDV-a, izvorni prihodi uopšte, a jako je važno da u tu fazu Srpska uđe što stabilnija. Upravo bi sredstva iz ove emisije obveznica trebalo da to i omoguće - dodao je Pepić.

Magistar ekonomije Aleksandar Ljuboja kaže da se radi o iznuđenom potezu, vanrednom i neplanskom zaduživanju Srpske zbog pandemije virusa korona.

- Sve države na svijetu traže načine kako da saniraju nastalu štetu. Kako bi se to i postiglo većina zemalja je jednostavno prinuđena da se zadužuje. Nema drugog načina. Treba sve ovo izgurati, a pogotovo ako se obistine prognoze da će do potpunog oporavka domaće privrede doći tek sredinom naredne godine. Moramo ove resurse pametno i mudro iskoristiti i usmjeriti ih u potrošnju koja će dovesti do povećanja proizvodnje. Ne bi bilo dobro da ovaj novac posluži samo za krpljenje budžetskih rupa i stavki - poručio je ovaj ekonomista.

Kako su naveli iz Vlade Srpske, Ministarstvo finansija je 20. aprila uspješno iskoristilo još uvijek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i prvi put emitovalo petogodišnje obveznice u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto. U transakciji je učestvovalo 54 fonda, banke i investitora, od kojih su najveći iz Velike Britanije, SAD, Švajcarske i Njemačke.

Plate i projekti

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će ovaj novac biti usmjeren na povećanje plata i važne projekte koji su od značaja za RS i njene građane.

- Ovo je veliki dan za nas jer je Srpska uspješno izašla na međunarodno finansijsko tržište, što pokazuje da je ozbiljna i finansijski stabilna  - naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana