Selma Čabrić za “Glas Srpske”: Porodici potrebna pomoć društva

Anita Janković Rečević
Selma Čabrić za “Glas Srpske”: Porodici potrebna pomoć društva

Porodici kao tradicionalnoj instituciji potrebna je pomoć i podrška društva, jer razlog niskog fertiliteta nije što mladi ne žele imati djecu, oni žele dvoje, troje, ali ih ekonomska nestabilnost i teškoće pri usklađivanju poslovnih i porodičnih obaveza sprečavaju da to ostvare.

Istakla je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministarka porodice, omladine i sporta RS Selma Čabrić navodeći da je danas mnogo izazovnije formirati i održati porodicu koja je temelj svakog društva.

- Savremeni uslovi života, odnosno radna preopterećenost, nedostatak slobodnog vremena i brz tempo života neki su od bitnih razloga zbog kojih se roditelji danas opredjeljuju za manji broj djece. Imajući sve to u vidu, Srpska u skladu sa svojim mogućnostima nastoji da pruži pomoć i podršku porodici, mjerama u brojnim sferama socijalne politike i kroz odgovarajuće institucionalne sisteme - rekla je Čabrićeva.

GLAS: Šta se još može učiniti? 

ČABRIĆ: Potrebno je stvoriti ekonomske i socijalne prilike kako bi stanovništvo bilo sigurno u svoju budućnost, spremno na osnivanje porodice. Potrebno je kreirati niz mjera usmjerenih ka porodici koje stvaraju uslove i pružaju podršku roditeljima da ostvare ravnotežu između posla i porodice. Vlada Srpske je već imenovala radnu grupu za izradu strategije demografske obnove RS iz koje će proizaći mjere u oblasti demografske i migracione politike, nastavak reforme obrazovanja, kao i mjere podrške mladim ljudima. U prethodnom periodu Srpska je donijela niz mjera podrške poput one namijenjene mladima i mladim bračnim parovima u rješavanju stambenog pitanja, podrška parovima sa problemom steriliteta, zatim trudnicama, porodiljama, porodicama pri rođenju djeteta, porodicama koja imaju djecu sa invaliditetom i mnoge druge.

GLAS: Šta se dešava kada je u pitanju zagovaranje zakona o majci, kada bi mogao pred poslanike u Narodnu skupštinu RS?

ČABRIĆ: Bilo je određenih inicijativa i razgovora, a ministarstvo kontinuirano održava sastanke s ciljem poboljšanja standarda višečlanih porodica kao i statusa majki. Ti razgovori će, svakako, biti nastavljeni i ubuduće i sve eventualne izmjene zakonskih propisa koji regulišu ove oblasti biće u najboljem interesu ove populacije.

Već su na snazi brojne mjere i propisi koji pružaju visok nivo podrške višečlanim porodicama i nezaposlenim kao i zaposlenim majkama, što je dokaz da resorno ministarstvo i Vlada RS vode računa o ovoj populaciji. Aktuelni Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Srpskoj predstavlja visok standard u zaštiti višečlanih porodica i za njegovu realizaciju u ovoj godini obezbijeđeno je 70 miliona KM. Primanja od 750 KM mjesečno zaključno sa martom ima 3.759 korisnika.

GLAS: Odliv stanovništva u inostranstvo, posebno mladih, čini se nezaustavljiv. Kako riješiti taj problem čije posljedice već trpe poslodavci, škole, fakulteti?

ČABRIĆ: Svjesni smo ozbiljnosti situacije kada je riječ o odlasku stanovništva, ali smatram da je riječ o individualnim odlukama, jer se ljudi iz različitih razloga odlučuju za promjene u svom životu. Srpska ima programe podrške mladima koje imaju za cilj da ih motivišu da ostanu u Srpskoj i ovdje planiraju svoju budućnost. Kroz Poseban program subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove zaključno sa 2022. godinom plasirano je više od 17 miliona KM. Tu su i različiti projekti podrške zapošljavanju i samozapošljavanju mladih, a novom Omladinskom politikom Srpske od 2023. do 2027. godine definisan je fokus djelovanja svih nadležnih institucija i organizacija u pogledu stvaranja adekvatnih uslova i prilika za ostanak i povratak mladih u Srpskoj. Za realizaciju strateških ciljeva u narednih pet godina planirano je 266,3 miliona KM.

GLAS: Veliki problem današnjice je što djeca i mladi prekomjerno koriste internet, a posljedice su sve izraženije. Šta ministarstvo preduzima kada je riječ o ovoj pojavi?   

ČABRIĆ: Novo vrijeme i nove tehnologije donose sa sobom i nove modele ponašanja, izazove za roditelje, ali i vaspitače, nastavnike i kompletno društvo. Djeca su, naravno, najizloženija uticajima različitih sadržaja sa interneta, jer ne umiju da prepoznaju opasnost, kvalitet sadržaja i slično, već se vode za onim što je”popularno” u njihovoj generaciji. Iz te nespremnosti za boravak u digitalnom svijetu dolazi i do nasilja, govora mržnje i drugih loših i neprihvatljivih pojava. Prepoznali smo taj problem i pokrenuli kampanju “Budi drugačiji, blokiraj hejt” kako bismo preventivno djelovali na mlade i što većem broju njih prenijeli poruku da je govor mržnje neprihvatljiv način komunikacije u javnom prostoru. Planiran je nastavak kampanje u smislu direktnih edukacija mladih o društvenim mrežama, opasnostima koje tamo vrebaju, načinu da problem prepoznaju i prijave.

GLAS: Sport je izuzetno značajan za razvoj djece. Šta ministarstvo radi kako bi što više mališana bilo uključeno u sportske aktivnosti?

ČABRIĆ: Realizujemo Male olimpijske igre RS, projekat u koji je uključeno oko 60.000 djece školskog uzrasta kojima je omogućeno da se bave različitim sportovima kroz školske sportske sekcije. Projekat je veoma uspješan jer je školarcima omogućio i da se oprobaju na evropskoj i svjetskoj školskoj sportskoj sceni, a i da budemo domaćini Evropskom prvenstvu u odbojci za učenike i učenice do 18 godina koje će u maju biti održano u Trebinju.

GLAS: Dužnost ministra preuzeli ste prije nešto više od mjesec. Šta su prve velike aktivnosti koje planirate da realizujete?

ČABRIĆ: U planu je nastavak podrške porodicama sa četvoro i više djece, a u fokusu će biti i izrada akcionog plana za realizaciju Omladinske politike i promocija uspješnih i talentovanih mladih ljudi. Riječ je o nastavku kampanje “Volim Srpsku” i cilj nam je da predstavimo jedno lijepo, pozitivno i perspektivno lice Republike, te motivišemo mlade da planiraju i grade svoju budućnost u svojoj zemlji. Naravno, kontinuirana će biti i podrška sportskim kolektivima koji ostvaruju dobre rezultate i događajima koji promovišu Srpsku.

Teniski turnir

GLAS: Šta jeSrpska opendonio Srpskoj i koliko su velike sportske manifestacije značajne za razvoj Republike?

ČABRIĆ: Turnir je održan po svjetskim standardima, na vrhunskom nivou u svakom smislu, a teniseri su uživali u različitim sadržajima mimo terena, što je potvrda da smo dobri domaćini i da će, kako su rekli, ponovo posjetiti Banjaluku i Srpsku. Događaj je donio mnogo, prvenstveno u smislu promocije turističkih, ekonomskih, privrednih i svih drugih potencijala koje ima Srpska, što su važni segmenti za razvoj i napredak svake zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana