Ruski gas sve bliže Srpskoj

Veljko Zeljković
Ruski gas sve bliže Srpskoj

BANjALUKA - Gasifikacija sjevernog dijela Srpske, odnosno izgradnja gasovoda koji bi se priključio na postojeći “Balkanski”, odnosno “Turski tok”, a kojima je planirano da se doprema gas iz Rusije preko Crnog mora do Turske, a zatim i do Bugarske, Srbije i Mađarske, i dalje je jedan od najvećih strateških i ekonomskih ciljeva Srpske.

Poručio je ovo predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima ruske kompanije “Gasprom” u Sankt Peterburgu, navodeći kako je sa ruskim partnerima dogovoreno da do početka realizacije ovog projekta bude usaglašen dokument “mapa puta” o budućim zajedničkim aktivnostima.

Višković je ovom prilikom upoznao predstavnika “Gasproma” Dimitrija Viktoroviča Handoga sa svim aktivnostima koje je Vlada Srpske, ali i preduzeće “Ga­s-Res” do sada uradilo, a prije svega na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa neophodnih za realizaciju ovog projekta, dok se Handog osvrnuo na planove “Gasproma”, pojašnjavajući kako su svi izazovi prevaziđeni, te da se projekat realizuje planiranom dinamikom.

Šef Predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović istakao je za “Glas Srpske” kako su ovi razgovori bili više nego konstruktivni, te da bi pomenuti dokument - “mapa puta”, kojim bi bili definisani naredni koraci dviju strana, mogao da bude potpisan već narednog mjeseca.

- Na ovaj način otvorićemo novo poglavlje, a koje će u konačnici voditi izgradnji kraka ovog gasovoda i kroz RS - rekao je on.   

Prema ranijim procjenama, ako sve bude išlo kako treba, prvi radovi na izgradnji gasovoda kroz Srpsku u dužini od oko 320 kilometara trebalo bi da krenu u prvoj polovini 2022. On će jednim dijelom pratiti trasu autoputa od Bijeljine do Banjaluke i ići će od Mačvanskog Prnjavora preko Bijeljine, Brčkog, Vukosavlja i Šamca do Doboja, Prnjavora i Banjaluke, pa sve do Novog Grada. Gradnja samog gasovoda, bez pratećih objekata, koštaće oko 200 miliona evra, a njegov kapacitet bi trebalo da se kreće oko 1,2 milijarde metara kubnih gasa godišnje, što bi Srpskoj obezbijedilo energetsku stabilnost te omogućilo mnogim preduzećima, ali i stanovništvu, da koriste jedan od najjeftinijih energenata. Da bi ovaj projekat imao što veću ekonomsku opravdanost, planirana je i gradnja najmanje dvije gasne elektrane - toplane, najvjerovatnije u okolini Banjaluke i Prijedora.

Zdravković: Pravi izbor

Energetičar Miloš Zdravković smatra da je Srpska ulazeći u poslovni odnos sa najvećom gasnom kompanijom na svijetu napravila pravi i jedini izbor koji će joj donijeti mnogobrojne ekološke i ekonomske benefite u budućnosti, te dodao da mu je drago i što je Srbija stavila na raspolaganje svu svoju logistiku Srpskoj kako bi što prije započela realizacija ovog projekta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana