Rupe u sistemu prazne kasu

Vedrana Kulaga Simić
Rupe u sistemu prazne kasu

SARAJEVO - Izgubljene parnice BiH i njenih institucija godinama iz zajedničke kase izvlače znatne sume novca, a taj ceh je uvećan za još 1,8 miliona maraka.

Na adresu Pravobranilaštva BiH lani je stiglo 2.465 novih predmeta, a uz one koji su preneseni iz 2019. godine, u ladicama su ukupno imali 4.853. U toj instituciji su pojasnili i da odgovor na pitanje da li će neka vrsta predmeta u kojem postupaju biti okončana ili ne, u principu ne zavisi od njih, već od efikasnosti sudova i drugih nadležnih u BiH i inostranstvu, pred kojima zastupaju BiH i njene institucije.

U radu su, tako, lani imali 1.560 aktivnih parničnih predmeta, vrijednih 249,7 miliona. BiH i institucija izašle su kao pobjednici iz 161 spora, čija ukupna vrijednost prelazi 15 miliona, a izgubljena je 151 parnica, čija ukupna vrijednost iznosi 1,8 miliona KM.

Iz strukture predmeta okončanih u korist suprotnih stranaka vidljivo je da su se, od njih 151, čak 93 odnosila na tri vrste sporova. To su parnični postupci po tužbama sudija, tužilaca i drugog pravosudnog osoblja radi isplate naknada za prevoz, topli obrok, odvojen život i smještaja, koji su dugo trn u oku, zatim postupci po tužbama pripadnika Oružanih snaga BiH zbog isplate razlike plate između ličnog i formacijskog čina te parnični postupci zbog neosnovanog lišenja slobode.

- Oni čine oko dvije trećine izgubljenih parničnih postupaka. Riječ je o sporovima koji su posljedica sistemskih nedostataka i u kojima su sudovi zauzeli jasnu praksu njihovog rješavanja u korist suprotnih stranaka - piše u izvještaju Pravobranilaštva.Sudije i tužioci te ostali zaposleni u pravosuđu pravni osnov za tužbe imaju na osnovu odluka Ustavnog suda BiH iz 2013. i 2014. godine. Iako je u Parlamentu nedugo poslije toga trebalo usvojiti izmjene zakona kojima bi se stalno u kraj tim tužbama, to je učinjeno tek u decembru 2020.

- Stupanjem na snagu izmjena zakona konačno je riješen problem koji su izazivali sporovi iz ovnog osnova, tako da se očekuje da u idućem periodu ova vrsta sporova potpuno iščezne - kazali su u Pravobranilaštvu.

Protiv BiH je, s druge strane, lani okončano 27 predmeta, u kojima se kao tužilac javljaju pripadnici Oružanih snaga koji su pokrenuli postupak protiv BiH, odnosno Ministarstva odbrane.

- Svi postupci okončani su u korist tužilaca. Praksa suda je takva da su donesene pravnosnažne presude kojima je utvrđeno pravo na razliku plate ovih lica po predmetnom osnovu. Drugačije ishode nije realno očekivati, zbog čega ovo pitanje ubuduće mora biti tretirano na odgovarajući način od samog ministarstva ili drugih nadležnih organa kroz izmjene Zakona o službi u OS. U suprotnom, po ovom osnovu nastaviće se odliv budžetskih sredstava - zaključili su u Pravobranilaštvu BiH.

Reagovati prije tužbe

Zakonom je propisano pravo na naknadu štete licu koje je pred Sudom BiH bilo u pritvoru, a da na kraju nije pokrenut krivični postupak ili je on obustavljen ili je pravosnažnom presudom oslobođeno od optužbe. Po tom osnovu okončano je lani 35 parničnih predmeta i svi su riješeni u korist tužilaca. - S ciljem smanjenja troškova vođenja postupaka smatramo da bi trebalo zauzeti proaktivniji pristup u rješavanju sporova ove vrste prije samog čina podizanja tužbe pred sudom - stav je pravobranilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana