Radanović: Skrnavljenja spomenika djela organizovanih grupa

GS
Radanović: Skrnavljenja spomenika djela organizovanih grupa

SANSKI MOST - Nedavnim skrnavljenjem spomenika Srbima stradalim od turskog terora 1835. godine kod Sanskog Mosta, ali i u drugim mjestima u Federaciji, Bošnjaci su poslali poruku Srbima da nisu dobrodošli u ta mjesta i žele da srpske povratnike uplaše i prisile na iseljavanje.

Rekao je to predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović za RTRS i naglasio da se ovakvi napadi dešavaju skoro svakih sedam dana, navodeći primjere u okolini Sanskog Mosta, srednjoj Bosni i na području Hercegovine.

- Na žalost, ovo su postala redovna događanja, od kojih samo nekoliko dođe do medija, tako da javnost ostaje začuđena da se ovakve stvari događaju 29 godina nakon rata - tvrdi Radanović.

Istakao je da su napadi na povratnike u FBiH djela organizovanih grupa, a sve manje pojedinaca.

- Ovdje uočavamo dobru organizaciju i tačne lokacije, a to je tamo gdje Srbi pokušavaju nešto izgraditi i obnoviti. Sa ovakvim pristupom prema povratnicima Federacija po odgovornosti i pravima Srba ne zaostaje ni za Kosovom ni za Hrvatskom - naglašava Radanović.

Radanović ističe da Odbor za zaštitu prava Srba redovno dostavlja zahtjeve Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona kako bi dobili odgovore da li je policija postupala i da li je predala krivičnu prijavu.

- Imali smo prije par godina slučaj kada je krenula gradnja migrantskog naselja Lipa kod Bihaća. Tada smo predali prijavu protiv gradonačelnika Bihaća, ali nam je kasnije rečeno da je predmat neaktivan. Ovdje je dakle riječ o organizovanim napadima da bi se srpska zajednica prestrašila, da im se otuđi imovina i da se Srbi otjeraju sa tih područja - ističe Radanović.

On je podsjetio da prije 29 godina počinjen je stravičan zločin nad Srbima u Petrovcu, Ključu i Bosanskoj Krupi i da je zapaljeno 35 crkava i manastira, a da do danas niko nije osuđen i da se još čeka na ishod suđenja bivšem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću.

- Zbog čega se toliko čeka na presudu Dudakoviću? Čeka se jer je optužnica napravljena tako da se treba izvesti 400 svjedoka čime se odugovlači suđenje. Neki su u međuvremenu i pomrli i tako se gubi svrha suđenja - kaže Radanović.

Dodao je da je ovaj zločin nad srpskim stanovništvom u rangu odmah ispod genocida.

- Srbima je važno da to suđenje dobije epilog i da se utvrdi da je bio udruženi zločinački poduhvat nad opštinama u kojima je prognano kompletno srpsko stanovništvo - zaključio je Radanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana