Preminuo Miroslav Majkl Đorđević

Srna
Preminuo Miroslav Majkl Đorđević

BEOGRAD - Osnivač krovne organizacije Kongres srpskog ujedinjenja i jedan od najuglednijih srpskih lobista u dijaspori Miroslav Majkl Đorđević preminuo je u 87. godini u SAD.

Đorđević je rođen 1936. godine u Beogradu gdje je završio Prvu mušku gimnaziju.

Emigrirao je u SAD 1956. godine, gdje je radeći kao fizički radnik uštedio novac za školovanje i upisao Univerzitet “Berkli”.

Na tom univerzitetu je 1960. godine diplomirao bankarstvo i finansije.

Tokom 80-ih, uz partnerstvo nekoliko najznačajnijih finansijskih kompanija u Americi, osnovao je dvije finansijske kompanije, a potom i finansijsku banku i uspješno raširio poslovanje po bivšoj Jugoslaviji.

Da bi pomogao ujedinjenje demokratske opozicije u Srbiji s ciljem tranzicije u demokratiju, Đorđević je krajem 1999. godine pokrenuo i organizovao Sent Andrejeski Sabor u Mađarskoj.

On je zajedno sa uglednim srpskim porodicama Ćelović iz Detroita i Vuković iz Denvera osnovao Zadužbinu “Studenica” 1993. godine.

Đorđević je nosilac više američkih i domaćih odlikovanja, među kojim su orden jugoslovenske zastave drugog stepena za patriotski rad u dijaspori i orden Nemanje drugog stepena za “zasluge u njegovanju veza srpskih iseljenika sa otadžbinom, kao i nesebičnu pomoć i dobročinstvo svom narodu”.

On je još 1983. godine uvršten u čuvenu publikaciju “Ko je ko u Americi”.

Đorđević je bio i autor mnogih profesionalnih i drugih publikacija.

Među njima se ističe knjiga eseja “O Srećnom životu” i knjiga poezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana