Pomalo ohrabrujući izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima za 2020. godinu: Tužioci agilniji, dug put do ozbiljnog rezultata

Darko Momić
Pomalo ohrabrujući izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima za 2020. godinu: Tužioci agilniji, dug put do ozbiljnog rezultata

BANjALUKA - BiH je i dalje zemlja porijekla, tranzita i krajnje destinacije za žrtve trgovine ljudima koje trgovci iskorišćavaju s ciljem organizovane prostitucije, radnog iskorišćavanja, posebno u svrhu organizovanog prisilnog prosjačenja i vršenja krivičnih djela, te radi zaključivanja ugovorenih i prisilnih brakova.

Ovo se navodi u izvještaju o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH koji je pripremilo Ministarstvo bezbjednosti BiH, odnosno državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima.

U izvještaju se precizira da je u BiH tokom prošle godine evidentirano ukupno 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od kojih polovinu čine maloljetna lica, kao i sedam stranaca. To je neznatno više u odnosu na ranije izvještajne periode, ali ono što ohrabruje je što su tužilaštva pojačala aktivnosti na procesuiranju počinilaca ovih krivičnih djela.

Na osnovu podataka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima tužilaštva su donijela 38 naredbi o sprovođenju istraga protiv 43 lica i podigla 25 optužnica protiv 27 lica, dok je do prije nekoliko godina i broj optužnica i broj optuženih za ovo teško krivično djelo bio jednocifren. Od toga su tužilaštva u FBiH donijela devet naredbi o sprovođenju istrage protiv isto toliko lica, te podigla devet optužnica protiv devet lica, dok su tužilaštva u Republici Srpskoj donijela 24 naredbe o sprovođenju istrage protiv 27 lica, te podigla 13 optužnica protiv 15 lica, a Tužilaštvo Brčko distrikta četiri naredbe o sprovođenju istrage protiv isto toliko lica i optužnicu protiv jednog lica.

Sudovi su prošle godine izrekli 30 osuđujućih presuda protiv 30 lica i četiri oslobađajuće presude protiv četiri lica, a donesena su i četiri rješenja o izricanju odgojnih mjera protiv maloljetnika, kao i jedna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH i član Zajedničke parlamentarne komisije za ljudska prava Dušanka Majkić kaže da će se o pitanju trgovine ljudima raspravljati na narednoj sjednici Komisije za ljudska prava, ali ističe da se o tome razgovaralo na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost.

- Na toj sjednici je akcenat stavljen na pitanje migranata, za koje politički predstavnici Bošnjaka pokazuju poseban senzibilitet i govore o njima u kontekstu da su žrtve trgovine ljudima. Što se tiče podataka iz izvještaja, ohrabruje da su tužilaštva postala agilnija, ali ako do sada nije bilo gotovo nikakvih rezultata na tom pitanju, onda se svako poboljšanje rezultata čini kao uspjeh - kaže Majkićeva.

Kada je riječ o globalnim podacima o žrtvama trgovine ljudima, međunarodne organizacije raspolažu različitim podacima i o broju ljudi koji to postaju i o zaradi koja se ostvaruje od te kriminalne aktivnosti, a prema podacima UN, svake godine oko 700.000 žena, djece i muškaraca budu žrtve trgovine ljudima.

Stranci

Od ukupno 70 žrtava trgovine ljudima u prošloj godini bilo je sedam stranih državljana. Radi se o po dvije žrtve iz Sirije (obje punoljetne), Irana (jedna punoljetna, jedna maloljetna) i Srbije (obje maloljetne) i jednoj žrtvi iz Avganistana (maloljetna).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana