Politički analitičari o porukama njemačkog diplomate: Šmit pali sarajevske iluzije

Veljko Zeljković
Politički analitičari o porukama njemačkog diplomate: Šmit pali sarajevske iluzije

BANjALUKA - Poruke njemačkog diplomate Kristijana Šmita predstavljaju ozbiljan šamar građanskom konceptu BiH kojeg zastupaju i pokušavaju kroz izmjene postojećeg zbornog zakona nametnuti Željko Komšić i bošnjačke stranke predvođene SDA.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar i član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski, komentarišući poruke koje je Šmit poslao sa jednog od simpozijuma u Njemačkoj, ističući kako je njemački diplomata na ovaj način praktično ušao u istoriju BiH.

- Do sada je tri puta korišćena mogućnost da se bošnjačkim glasovima bira hrvatski predstavnik u Predsjedništvu. Jednom je to učinjeno i kada je trebalo obezbijediti neophodnu trećinu u hrvatskom klubu Doma nadora FBiH. Ta situacija se može opisati ponašanjem slona u sobi. Godinama je postojao nekakav problem, a svi su se pravili kao da on ne postoji. Međunarodni zvaničnici su se pravili slijepi i gluvi. Stoga sam ubijeđen da poslije ove Šmitove izjave u BiH više ništa neće biti isto, a pogotovo jer je on jasno i glasno identifikovao jedan od najvećih problema u BiH - naglasio je Sitarski.

Sa Šmitovom porukom, kako je rekao, moraće politički da se suoče svi oni koji ovog njemačkog diplomatu priznaju kao novog visokog predstavnika i koji su od njega očekivali sasvim drugačiji politički stav i pristup rješavanju nagomilanih problema.

- Ovo je vjerovatno najveće razočarenje koje su bošnjačke stranke doživjele od Dejtona pa do danas i vidjećemo kako će one sa ovim  Šmitovim vrućim krompirom sada rukovati - kazao je Sitarski, dodajući da se nada da će ova Šmitova poruka konačno dovesti do toga da BiH bude ono što jeste po svom ustavnom uređenju, država sa dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Slično mišljenje dijeli i banjalučki politikolog, Vojislav Savić, navodeći kako vjeruje da Željko Komšić i SDA sigurno neće blagonaklono primiti ove izjave, budući da su navikli da ih visoki predstavnik i OHR tretiraju kao politički razmažena derišta. Prema njegovom mišljenju, proces otrežnjenja će za Sarajevo biti bolan i mukotrpan, budući da su godinama u balonu sopstvenih iluzija o budućnosti BiH.

Savić smatra da je ovo svakako ohrabrujuća izjava koja pokazuje elementarno razumijevanje stanja, ali i nikako dovoljno da bi Srpska trebala da gaji nade o tome da će doći do promjene odnosa prema BiH od strane zapada.

- Šmitov izbor i dalje nema legitimitet, budući da se osim Srpske tome protive i dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti UN - dodao je Savić.

Njemački diplomata je na skupu pod nazivom “Evroatlantske perspektive BiH” koji je proteklog vikenda organizovan od strane Njemačko-atlantskog društva, istakao da je Željko Komšić hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, ali da su ga “više birali Bošnjaci nego Hrvati”, te te ukazao na potrebu izmjene Izbornog zakona.

On je naglasio da je Hrvatima potrebno dati mogućnost da se osjećaju zastupljenim u državnim institucijama, a ne da sve skupa završi nekim oblikom bojkota izbora u oktobru 2022. godine.

Stvarnost i statistika

Šmit je na ovom skupu prisutnima prenio i poruku određenih ljudi, a koji su mu rekli da “Sarajevo nije što je nekad bilo” i da je to danas dominantno bošnjački grad, upozorivši da je od iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva BiH.

- Nažalost, moramo zaključiti da udio Hrvata od 15 do 17 odsto u broju stanovnika u BiH već odavno ne odgovara stvarnosti - istakao je Šmit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana