Policija i vatrogasci ušli u "Balkon", Malbašić preuzeo lokal od Milakovića

Jasmina Salopek
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA – Kompanija „Malbašić“, čiji je vlasnik Veselko Malbašić preuzela je, uz pomoć policije, vatrogasaca i sudskih izvršilaca lokal u kojem se nalazi kafe restoran “Balkon” u centru Banjaluke.

Trenutno je u ovom lokalu u toku popis inventara, brave su zamijenjene, a bivši vlasnik ima sedam dana da iznese stvari iz lokala. "Glasu" je potvrđeno da treba da se isele i dvije mjenjačnice koje se nalaze pored "Balkona", u prizemlju zgrade.

Preuzimanje lokala od strane kompanije “Malbašić” odvijalo se uz prisustvo većeg broja policajaca, a na mjestu događaja okupili su se i brojni građani, a Zoran Milaković, vlasnik “Balkona” je jutros prijetio i da će se zapaliti.

Riječ je o atraktivnom poslovnom prostoru od 360 kvadrata na tri etaže oko kojeg se kompanija „Malbašić” duže od dvije decenije sporila sa preduzećem “Krajina Borac”, čiji je vlasnik Zoran Milaković.

Ovaj lokal prethodno je “Krajina Borac”, takođe uz asistenciju sudske policije, 2017. godine preuzeo od “Malbašić” kompanije.

Iako je prostor na osnovu pravosnažne sudske presude predao, vlasnik “Malbašića”, Veselko Malbašić je u Vrhovniom sudu Srpske uspio da izdejstvuje odluku u svoju korist.

Andrej Došenović, pravnik u kompaniji Malbašić rekao je da je izvršenje završni čin.

-Svaka strana koja gubi ima pravo da kaže šta misli. Na zakonit način smo usli u poslovni prostor - rekao je Došenović.

On je rekao da su svi sudovi, uključujući Vrhovni sud i Ustavni sud BiH potvrdili da je pravno valjan ugovor o kupovini poslovnog prostora.

-Kroz niz postupaka dokazali smo da smo u pravu - rekao je Došenov

Za "Glas Srpske" kaže da su sve brave promijenjene i lokali su preuzeti.

-U narednih sedam dana treba da se iznesu stvari- rekao je Došenović.

Milaković je rekao da se spor oko lokala vodi 22 godine te da izvršenje nije zakonito.

-Republika Srpska je prodala taj poslovni prostor kao svoj, nakon privatizacije i ja sam bio kupac, nakon privatizacije. Malbašić je ovaj prostor kupio fiktivnim ugovorom i za njega nije isplatio nijedne marke - tvrdi Milaković i dodaje da će „tužiti Republiku Srpsku i da će tražiti svoj prostor nazad”.

Kaže da se izvršenje završava kada se poslovni prostor oslobodi od stvari i ljudi, a to se, smatra on, nije desilo.

Kompanija „Malbašić“ je uz pomoć bravara, policije i vatrogasaca ušla i u prostor mjenjačnica „Vrač“ i „Euro Topić“, u prizemlju lokala.

Vlasnik mjenjačnice“Vrač“ Rade Vrač je rekao da mu nije jasno šta se dešava i zašto moraju da se isele.

-Desilo se to da je nevlasnik izbacio vlasnika. Ovaj prostor prizemlja ne pripada nijednoj od strana u sporu, a ja sam izbačen ne znam ni zašto - rekao je Vračar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana