Otvorene knjige žalosti u Srpskoj i BiH, zastave na pola koplja

GS
Otvorene knjige žalosti u Srpskoj i BiH, zastave na pola koplja

BANjALUKA- U Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci i konzularnoj kancelariji u Trebinju otvorene su knjige žalosti u znak solidarnosti sa porodicama stradalih u tragičnom događaju u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". I građani Doboja upisuju se u knjigu žalosti. Knjiga žalosti otvorena je i u Ambasadi Srbije u Sarajevu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upisao se u knjigu žalosti u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci otvorenu povodom ubistva osmoro đaka i radnika obezbjeđenja u školi u Beogradu, te poručio da se mora raditi na tome da se obezbijedi stabilnost.

Dodik je rekao da zbog dvije tragedije, koje su se dogodila u protekla dva dana u Srbiji, osjeća veliku tugu i žalost, kao i zbog načina na koji se to izdešavalo.

"To je posljedica savremenog načina života", rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da u ovim danima tuge saosjeća sa porodica poginulih i svim ljudima u Srbiji.

"Moramo svi zajedno činiti koliko možemo da se to više ne dešava i da obezbijedimo stabilnost", rekao je Dodik.

U knjigu žalosti povodom ubistava djece koja su se desila u Srbiji, upisala se i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

- Ovo je velika tuga za one koji su izgubili članove svojih porodica, posebno kada se zna kako je do toga došlo. Ovo zahtijeva širu aktivnost cjelokupnog društva, a tu mislim na porodice, škole i institucije - rekla je Cvijanovićeva.


U Konzularnoj kancelariji Ambasade Republike Srbije u Trebinju od jutros je otvorena knjiga žalosti, povodom stradanja osmoro djece i radnika u beogradskoj osnovnoj školi. U knjigu su se, između ostalih, upisali, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada saradnicima.

- Nešto moramo uraditi kao društvo. Treba da se zabrinemo i razmišljamo o tome na koji način određene mreže treba da se ukinu. Potrebno je razgovarati o problemima, o tome da li ustanove rade kako treba, koje treba da povedu računa o određenim ljudima koji razmišljaju drugačije - rekao je Ćurić nakon upisivanja u knjigu žalosti.

I građani Doboja upisuju se u knjigu žalosti.

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog služen je pomen za učenike koji su stradali u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladimir Ribnik" u Beogradu.

Učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Istočna Ilidža zapalili su svijeće i odali počast stradalim učenicima vidno potreseni zbog tragičnog događaja.

Svi građani koji žele mogu da se upišu u knjigu žalosti, do 7. maja u Predstavništvima konzulata Republike Srbije.

Knjiga žalosti otvorena je i u Ambasadi Srbije u Sarajevu.

Mnogi građani sa tugom i nevjericom upisuju poruke za postradalu djecu i radnika beogradske škole.

Građane je dočekivala ministar savjetnik u Ambasadi Nataša Đorđević i primala saučešće, a u knjigu žalosti se upisao i ambasador Irana u BiH Golamrez Alimohamad Geličkan.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske /SPS/ Goran Selak upisao se u knjigu žalosti u Generalnom konzultatu Srbije u Banjaluci povodom ubistva osmoro đaka i radnika obezbjeđenja u školi u Beogradu, navodeći da ne postoje riječi koje mogu ispoljiti žaljenje za stradalima.

"Naša tuga i bol ne mogu stati u knjigu žalosti. Ne postoje riječi koje mogu u punoj mjeri ispoljiti žaljenje za svim nevino stradalim u dva odvojena napada u Beogradu i Mladenovcu. Narod Republike Srpske iskreno i neutješno saosjeća i žali za svim žrtvama, za malim anđelima i njihovim dobrim čuvarom", naveo je Selak.

On je izrazio nadu se da se takvi događaji više nikada neće ponoviti na ovim prostorima.

"Molimo se za pokoj duša svih stradalih! Čuvajmo svoju djecu, čuvajmo svoj narod", naglasio je Selak.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana