Otpad u drugom planu zbog unutrašnjih trzavica

Vedrana Kulaga Simić
Otpad u drugom planu zbog unutrašnjih trzavica

BANjALUKA, SARAJEVO - Borba BiH protiv namjera susjedne Hrvatske da na Trgovskoj gori odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo ni gotovo godinu nakon formiranja dva stručna tima još nije dobila očekivanu snagu, a upućeni tvrde da povoljnijih vijesti nema i zbog problema u domaćim redovima.

I dok Hrvatska gotovo svakodnevno napreduje u pogledu donošenja konačne odluke da na lokaciji bivše kasarne “Čerkezovac” bude skladišten otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, domaći nadležni nikako da poslože sve kockice koje su potrebne za efikasno pobijanje stavove Hrvatske. U centar pažnje posljednjih dana izbijaju problemi u komunikaciji između domaćih institucija i timova koji treba da kroje strategije BiH. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac već je uputio urgenciju za intenziviranje aktivnosti Pravnog tima na izradi strategije pravne zaštite interesa BiH jer, kako naglašava, od formiranja ne prate tempo Ekspertskog tima, a nisu uputili nijedan akt o urađenom poslu. Osim toga, u javnosti su se čule i određene optužbe na relaciji predsjedavajućeg tima Željka Boguta i predsjednika Udruženja “Grin tim” Mario Crnkovića, koji je dobio mjesto u Ekspertskom timu.

Sa Bogutom i njegovim zamjenikom u Pravnom timu Vitomirom Popovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt da bismo čuli njihov odgovor na pozive da ubrzaju rad. Međutim sagovornik “Glasa Srpske” upućen u problematiku i nastojanja da se odbrani stav da Trgovska gora nije lokacija na kojoj može da osvane takvo jedno skladište, tvrdi da je vidljivo i da kada je riječ o ovom pitanju ima onih koji nastoje da pokupe neke jeftine političke poene.

- Strategija je najmanji problem. To može biti završeno za nekoliko dana, ali šta poslije? Može biti predloženo da budu nastavljeni pregovori, da se ide u arbitražu ili na sud, ali sa tim papirima ništa nije završeno, niti je privedeno kraju. Dokument mora usvojiti Savjet ministara, zeleno svjetlo mora dati još institucija i pitati ih se, kao što je i Pravobranilaštvo BiH. Pravni tim samo predlaže krajnje mjere - istakao je naš sagovornik.

Upitao je i što nisu još regulisane i definisane naknade članovima tima te da li nadležne institucije imaju potreban novac za taksu, u slučaju da se krene sa zahtjevom za arbitražu ili tužbom.

- To su sporovi koji teže i po nekoliko stotina hiljada maraka - tvrdi sagovornik “Glasa” upućen u dešavanja, dodajući da hrvatska strana čak i u nekim dokumentima tvrdi da se obraćala institucijama BiH.

Prema njegovim informacijama, trenutno se ide tragom te informacije i provjerava da li je to tako, imajući u vidu da su brojni domaći zvaničnici mahom tvrdili da su o svim potezima susjedne zemlje saznavali iz medija, a ne putem zvaničnih kanala.

Planirano odlagalište otpada u hrvatskoj opštini Dvor je u neposrednoj blizini Novog Grada, odnosno oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode “Una”. Stav svih strana u BiH je da bi odlaganje otpada na toj lokaciji ugrozilo zdravlje više od 250.000 stanovnika u slivu Une, ali i životnu sredinu.

Seizmologija

Hrvatski eksperti počinju sa izradom studije o opasnosti od zemljotresa na Trgovskoj gori, a za put u tom pravcu se spremaju i domaći seizmolozi, koji tijesno sarađuju sa Ekspertskim timom. Prema posljednjim informacijama, oni će na lokalitetu bivše kasarne “Čerkezovac” biti najvjerovatnije od 27. do 29. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana