Opstrukcije u komisiji stavljaju “Buk Bijelu” na čekanje

Vedrana Kulaga Simić
Opstrukcije u komisiji stavljaju “Buk Bijelu” na čekanje

BANjALUKA - Rad Zajedničke komisije za koncesije, kojoj je povjereno rješavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini, zaustavljen je na samom početku jer je bošnjački član iz Komisije sa nivoa BiH osporio rješenje o imenovanju, saznaje “Glas Srpske”.

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu. Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi s dodjelom koncesija. Zajednička komisija, u kojoj su rješenjima predloženi članovi iz Komisije sa nivoa BiH i iz Republike Srpske, treba da, prema odluci, stav zauzme do kraja oktobra, ali je sada to pod znakom pitanja jer su na sceni opstrukcije. Ne želeći da imenuje o kome je riječ, kazao je samo da u pitanju član Komisije za koncesije BiH iz reda bošnjačkog naroda koji dolazi sa teritorije Srpske. Prema podacima sa sajta Komisije, riječ je o Mensuru Šehagiću iz Vlasenice.

- Trenutno ne želi da učestvuje u radu Zajedničke komisije. Žalio se na rješenje, smatra da je nelegalno formirana Komisija, a pokrenuo je i upravni spor pred nadležnim institucijama na nivou BiH i sada čekamo epilog. Dok ne budemo u radu imali i tog sedmog člana, jer tako nalaže dio zakona koji definiše način formiranja Zajedničke komisije, vezane su nam ruke - tvrdi naš sagovornik, koji je ukazao i da nema mogućnosti da neko drugi bude imenovan jer su u sastav zajedničkog tijela predložena sva četiri člana iz Komisije na nivou BiH.

Naime, iako prema zakonu treba da ima sedam članova, Komisija na nivou BiH trenutno broji četiri člana jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015, a i četvorici koja su ostala mandati su istekli u prethodnom periodu. Na sve to, procedura za izbor novih članova je nedavno pokrenuta, ali treba da prođe i Savjet ministara i Parlament.

- Možda je i pozadina ove opstrukcije da se ubrza i završi ta procedura - stav je sagovornika “Glasa”.

Predsjednica Republičke komisije za koncesije Maja Šuput, koja je jedan od članova Zajedničke komisije, kratko je juče poručila za “Glas Srpske” da ne može davati izjave o radu novoformirane komisije jer je dogovoreno da sve informacije saopštava zamjenik predsjednika Komisije za koncesije BiH Milomir Amović, koji je i predsjedavajući Zajedničke komisije. S njim juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a nismo uspjeli da razgovaramo ni sa Šehagićem.

Ideja

Od kada je otkriveno da su Srpska i Srbija odlučne da realizuju projekat “Buk Bijela”, ne prestaju reakcije dijela javnosti i nevladinog sektora iz BiH, ali i Crne Gore, koji upozoravaju da za taj posao nema svih saglasnosti. Time je nastavljen niz problema koji prate projekat od 1965. godine, kada se došlo na tu ideju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana