Ofanziva stranaca na Izborni zakon

Vedrana Kulaga Simić
Ofanziva stranaca na Izborni zakon

SARAJEVO - BiH i njeni predstavnici su pod jakim pritiskom stranaca koji traže formiranje nove interresorne radne grupe čiji je zadatak da usaglasi i predloži izmjene i dopune Izbornog zakona, a o čemu će već sutra biti riječi u Parlamentu.

Izborni zakon BiH do sada je mijenjan više od 20 puta, gotovo svaki dan se nižu kritike na taj akt, a i sam Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je u nekoliko odluka utvrdio diskriminaciju.

Iako su do sada funkcionisale mnoge interresorne radne grupe, epilog su uglavnom bile promjene kozmetičke prirode u izbornom sistemu. Prema najavi iz Parlamenta BiH, na pomolu je novo radno tijelo koje će se baviti tim pitanjima.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić zakazao je za sutra sjednicu Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamenta BiH na kojoj bi trebalo da razmatraju obavještenje Kolegijuma Predstavničkog doma u vezi sa inicijativom šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera, američkog ambasadora Erika Nelsona, šefa Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek i visokog predstavnika Valentina Incka, kojom se sugeriše uspostavljanje interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

Dugogodišnji član jedne interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Lazar Prodanović očekuje da će ta ideja biti sprovedena u djelo, ali uz napomenu da su domaći lideri nadležni za ovo pitanje i da je konačna verzija zakona u njihovim rukama. Pomoć sa strane je, kako je istakao, samo dobrodošla.

- Očekujem prijedlog izmjena iz oba parlamentarna doma, a potrebno je da to uradi i Centralna izborna komisija i Savjet ministara BiH. Ima posla, od odluka Ustavnog suda do Suda u Strazburu, zadire se i u Ustav BiH, tako da će lideri morati da se dogovaraju - istakao je Prodanović.

Podsjetio je da su trenutno najveći problemi i zastoji na relaciji HDZ-a BiH i SDA.

- To je vidljivo. Treba do kraja riješiti pitanje Mostara, konstituisati novu vlast u FBiH nakon izbora 2018. godine te raditi na zahtjevima koji idu u pravcu legitimne zastupljenosti u institucijama BiH - istakao je Prodanović.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje obavještenja sa sjednice Kolegijuma Doma naroda Parlamenta BiH u vezi sa pozivom Ministarstva inostranih poslova BiH za onlajn sastanak u vezi sa sprovođenjem odluka iz grupe predmeta “Sejdić i Finci”.

Sa političkim predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda nismo uspjeli da stupimo u kontakt, ali šire razgovore i izborne reforme najavio je prošle sedmice i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Poručio je da će ubrzano početi razgovarati i da je plan da sve bude završeno do kraja aprila ili juna. Ako to BiH uspije, kazao je, može se nadati i kandidatskom statusu. Prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović, s druge strane, navodi da će o izmjeni izbornog zakonodavstva razgovarati kada budu napravljeni pomaci u formiranju Vlade FBiH.

Početak

Priča o reformi izbornog zakonodavstva aktuelizovana je u mandatu ovog sastava Predsjedništva BiH. U Briselu su početkom 2019. godine vođeni razgovori sa zvaničnicima EU. Stav Republike Srpske je da drugi ne mogu da biraju jednom narodu njihove predstavnike, jer je BiH zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se ta konstitutivnost mora vidjeti svuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana