Odata počast kineskim novinarima stradalim u NATO agresiji

Srna
Odata počast kineskim novinarima stradalim u NATO agresiji

BEOGRAD- U Beogradu su danas obilježene 24 godine od pogibije tri kineska novinara u NATO bombardovanju Ambasade Kine.

Tim povodom kod spomen-ploče položeni su vijenci, a počast kineskim novinarima stradalim na današnji dan 1999. godine odali su ministar sporta i omladine Srbije Zoran Gajić, zamjenik gradonačelnika Beograda Vesna Vidović i ambasador Kine u Beogradu Čen Bo.

Čen Bo zahvalila je Vladi Srbije, Gradu Beogradu i svima koji čuvaju sjećanje na pogibiju tri kineska novinara u bombardovanju NATO.

-Zajedničko sjećanje na njih odražava ne samo koliko njegujemo naše tradicionalno, čelično prijateljstvo već i zajedničku težnju za mirom, nezavisnom politikom i međunarodnom pravdom. U današnjoj međunarodnoj situaciji što više je potrebno da se pridržavamo principa Povelje UN, međunarodnog prava i osnovnih normi međunarodnih odnosa i da se suprotstavljamo hegemonizmu - rekla je Čen Bo.

Gajić je poručio da je obaveza svih da se sjećaju, pamte i mole Bogu za sve koji su izgubili živote, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

-Naročito se molimo za one koji su ostali u životu kako bi se prizvali pameti da krenemo u svetliju budućnost i da budemo srećniji uopšte kao ljudski rod - naveo je Gajić.

Vidovićeva je navela da Srbija vječno pamti NATO agresiju i 7. maj 1999, kada je strahovitim bombardovanjem uništena Ambasada Kine u Beogradu.

-Kineski građani, koji su tada izgubili svoje živote, svojom voljom su izabrali da budu uz nas Srbe i da podele sa nama to preteško vreme stradanja i smrti nedužnih građana, zbog čega će ostati u našem večnom sećanju - istakla je Vidovićeva.

U NATO bombardovanju Ambasade Kine na Novom Beogradu 7. maja 1999. godine poginuli su bračni par Hsu Singhu (31) i Žu Jing (27), novinari dnevnog lista “Guanming”.

Stradala je i novinarka Šao Junhuan iz agencije Sinhua, a ranjeno je najmanje 20 ljudi.

Među njima je bio i tadašnji vojni ataše Ambasade Kine u Srbiji Kao Rongfei, koji je oslijepio od eksplozije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana