Obnovu hrama i posjetu patrijarha stanovnici Mrkonjić Grada će vječno pamtiti

G.S.
Patrijarh Porfirije osveštao hram
Foto: RTRS | Patrijarh Porfirije osveštao hram

MRKONjIĆ GRAD - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je obraćajući se vjernicima nakon osveštanja obnovljenog Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu, da je ovo jedan od dana koji će se vječno pamtiti zbog obnove hrama i dolaska Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

- Postoje dani koje zaboravljamo čim prođu, ali i oni koje ćemo vječno pamititi. Danas je jedan takav jer će radost ovog dana biti zaustavljen u našem sjećanju - rekao je vladika Sergije.

On je podsjetio da zapisi o prvom stradanju ovog hrama sežu u 1882. godinu kada je uništen u požaru, a nakon obnove srušen je i u Drugom svjetskom ratu.

- Ovaj sveti Hram stradao je i u posljednjem ratu. Nakon rata djelimično je obnovljen. Dočekali smo danas da krunišemo obnovu, da se s vama Vaša svetosti radujemo obnovi hrama. Ovaj narod je prošao raspeće i golgotu, a vjera ga je održala da započne novi život. Ostali su ožiljci na duši na vrijeme za koje vjerujemo da se neće više nikada ponoviti - istakao je episkop Sergije.

On je naglasio da je ova generacija pravoslavnih Srba položila ispit vjeri, precima i Isusu Hristu.

- Vrijeme u kojem živimo nije lako, ali uzdamo se u Gospoda da će obnoviti srca naša - naveo je episkop Sergije.

Hram je osveštao, i uz sasluženje episkopa i sveštenstva svetu arhijerejsku litrugriju služio, Njegova svetost patrijarh Porfirije, piše Srna.

Najveći dobrotvor i kum Hrama je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija sa suprugom. Liturgiji i osveštanju Hrama prisustvovali su brojni vjernici, predstavnici javnog i kulturnog života Mrkonjić Grada i Republike Srpske.

Patrijarha Porfirija je dočekao ispred Hrama predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je prisustvovao liturgiji.

Hram dva puta rušen

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mjestu drevne crkvice koja je izgorjela u požaru koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf, kako se nekada zvao ovaj grad.  To se desilo 3. septembra kada je u 3.00 časa ujutru buknuo jak požar, koji je, između ostalih gradskih dragocjenosti, odnio i pravoslavnu crkvu.

Stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata nisu mimoišla ni Bogorodičin hram, te je obnavljan i u vremenu od 1953. do 1960. godine. Hram je novo stradanje doživio u posljednjem ratu, kada su ga neprijateljske jedinice hrrvatske vojske 1995. godine granatirale i zapalile, ali voljom Božijom nije izgorio.

U obnovi, koja je počela 2013. godine, učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije.

Tegeltija: Hram ostavljamo budućim generacijama

Obnavljanje hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu je uspjeh svih ljudi koji su posvećeni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izjavio je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija za RTRS.

Tegeltija je poručio da je ovo dan koji se ne zaboravlja.

- Ponosan sam što smo obnovili hram koji su naši preci počeli graditi prije 130 godina. Koliko god je bilo dušmana koji uvijek traže način da oštete i unište nešto ovdje, ljubav i vjera prema crkvi i našem gradu je uvijek bila jača. Ponosan sam što ga ostavljamo našim budućim generacijama i potomcima na čuvanje - rekao je Tegeltija.

Stevandić: Ovo je još jedan zalog našeg opastanka

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je današnje osveštanje obnovljenog Hrama Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu dokaz da su Srbi najčvršći kamen na ovom terenu i da je ovaj hram još jedan zalog opstanka i budućnosti.

- Neizmjerno sam srećan jer je ovo pobjeda onih koji grade nad onima koji ruše, pobjeda onih koji vole nad onima koji mrze i dokaz da smo mi Srbi najčvršći kamen na ovome terenu i da je ovaj hram još jedan zalog našeg opstanka i budućnosti - izjavio je novinarima Stevandić, nakon što je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao obnovljeni Hram.

Stevandić je rekao da je rođen u ovoj eparhiji, da je bio u Mrkonjiću poslije rata, te da je vidio šta je od ovog hrama ostalo.

- Danas sam neizmjerno ponosan što pokazujemo da smo jaki i postojani. Ovo svima dokazuje da je uzalud da nas ugrožavaju ili uništavaju naša prava jer mi se uvijek vraćamo kao pobjednici - istakao je Stevandić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana