Objavljen poziv za programe zapošljavanja u Srpskoj: Šansa za 1.400 nezaposlenih

Danijela Bajić
Objavljen poziv za programe zapošljavanja u Srpskoj: Šansa za 1.400 nezaposlenih

BANjALUKA - Domaći privrednici, ali i nezaposleni koji žele da sa biroa dođu do radnog mjesta i sigurnih primanja, bilo kod poslodavca ili pokretanjem sopstvene djelatnosti, imaju priliku da apliciraju na poziv za programe kojima je predviđeno zapošljavanje oko 1.400 ljudi.

Kako stoji u pozivu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, koji je u petak objavljen, pet miliona KM namijenjeno je za realizaciju programa zapošljavanja pripravnika, dok će pet miliona biti raspoređeno kroz tri komponente. 

Prva komponenta je zapošljavanje kod postojećih poslodavaca u vrijednosti od 2,9 miliona maraka, a planirani obuhvat je 542 lica. 

- Za drugu komponentu, koja se odnosi na samozapošljavanje, obezbijeđeno je 1,8 miliona KM, dok se treća odnosi na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage - stoji u pozivu, na koji mogu konkurisati svi poslodavci i nezaposleni.

Javni poziv za pripravnike biće, kako je navedeno, otvoren 15 dana, dok će poziv za zapošljavanje kod poslodavaca i samozapošljavanje trajati mjesec dana. Komponenta za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju radne snage biće otvorena do kraja godine.

- Programom zapošljavanja pripravnika planirano je finansiranje pripravničkog staža u trajanju najduže do 12 mjeseci. Ovaj program će se sprovoditi kroz dvije komponente, odnosno za sufinansiranje zapošljavanja najviše 397 pripravnika sa VSS, za šta je izdvojeno 4,2 miliona KM. Za sufinansiranje zapošljavanja 65 mladih sa VSS, djece poginulih boraca obezbijeđeno je 702.000 maraka - stoji u pozivu. 

Iznos subvencije po jednom pripravniku sa VSS iznosi 10.800 maraka na godišnjem nivou, odnosno 900 KM na mjesečnom. 

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić istakao je za “Glas Srpske” da svaki program koji se bavi zapošljavanjem mnogo znači nezaposlenima, ali i poslodavcima.  

- Manjak posla i kriza u privredi su evidentni i zato je svaka podrška domaćim poslodavcima dobrodošla pa, između ostalog, i u zapošljavanju - kazao je Ćorić.

Dodao je da u posljednje dvije-tri godine domaćoj privredi nedostaje kvalitetna i obučena radna snaga. 

Ovaj poziv je, prema njegovim riječima, prilika da se stanje na Zavodu profiltrira u smislu da se vidi ko su ljudi na birou, da li su to oni koji žele da rade i imaju li kvalifikacije. 

- Smatram da bi poslodavci trebalo da imaju uvid u evidencije nezaposlenih koji se nalaze na birou kako bi sami mogli da odaberu radnika, dok sada to funkcioniše na način da se poslodavci obrate Zavodu navodeći koji im profil treba, a oni odlučuju koga da preporuče - istakao je Ćorić.

POKRETANjE BIZNISA

Kako je navedeno u pozivu Zavoda za zapošljavanje, iznos subvencija za pokretanje vlastite djelatnosti je 6.000 maraka. Kroz ovu komponentu planirano je da se za oko 300 lica obezbijedi radno mjesto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana