Obilježeno 28 godina od osnivanja Devetog odreda Specijalne brigade policije

Srna
Obilježeno 28 godina od osnivanja Devetog odreda Specijalne brigade policije

FOČA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je u Foči, gdje je obilježeno 28 godina od osnivanja Devetog odreda Specijalne brigade policije, da je Ministarstvo zajedno sa svojim narodom i Vojskom dalo veliki doprinos odbrani Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Karan je istakao da su ovakva obilježavanja prilika da se pomenu svih 782 poginula policajca i da im se saborci i Ministarstvo zahvale, kao i njihovim porodicama.

-Nastavićemo da obilježavamo naše značajne datume. Ovo mora postati naša tradicija, naše trajno sjećanje i naša snaga da Republiku Srpsku, upravo zbog njihove žrtve, sačuvamo mirnom, stabilnom, snažnom i prosperitetnom - poručio je Karan.

U Foči je danas obilježeno 28 godina od osnivanja Devetog odreda Specijalne brigade policije Srpske, čiji je ratni put trajao od Đurđevdana 1995. do okončanja ratnih sukoba, a naročit značaj imao je u teškim borbama na Treskavici.

Veteran Specijalne brigade Pajo Paprica, koji je i danas pripadnik MUP-a Srpske u odredu Žandarmerije, kaže da je jedna od težih njihovih akcija bilo vraćanje linija na Semizovcu.

-Kada su neprijateljske snage probile liniju na Semizovcu u rejonu Srednjeg. Briljantnom akcijom uspjeli smo da povratimo naše položaje i da neprijatelja gurnemo dublje u pozadinu - rekao je Paprica.

Ovaj odred se proslavio po neustrašiuvosti na ratištima na istoku Srpske, od trebinjskog do sarajevskog i trnovskog ratišta.

Dragan Drakul imao je 23 godine kada je postao član Devetog odreda.

-Ponosan sam što sam bio pripadnik Specijalne brigade policije i ponosan sam što sam i dalje pripadnik MUP-a Republike Srpske. Svojim mladim kolegama poručio bih da časno i pošteno obavljaju svoj posao i da predstavljaju Republiku Srpsku u najboljem svjetlu - rekao je Drakul.

Cvijeće su na spomen-obilježje ispred Policijske uprave Foča, osim ministra Karana i delegacija veterana više policijskih odreda, položili i načelnik opštine Foča Milan Vukadinović, te delegacije Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, Policijske uprave Foča, Boračke i organizacije porodica poginulih i opštine Foča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana