Obilježena godišnjica povratka 61 srpskog borca iz zarobljeništva u Donjem Zabrđu

GS
Obilježena godišnjica povratka 61 srpskog borca iz zarobljeništva u Donjem Zabrđu

UGLjEVIK – U Donjem Zabrđu kod Ugljevika danas je obilježen dan kada se 1995. godine iz zarobljeništva u Tuzli vratilo 61 srpski borac, od kojih je većina bila iz ovog sela.

Tim povodom služen je parastos ispred spomen-obilježja za 16 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i za mještane poginule tokom Narodnooslobodilačkog rata, te položeni vijenci kod spomen-obilježja na kojem su ispisana imena 246 poginulih u protekla dva rata.

- Spomenulo se, ne ponovilo se, rekao je o tragediji boraca i njihovom zarobljavanju 1994. godine na lokaciji Lisače na planini Majevici načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

On je istakao da su Srbi herojski, častan i viteški narod i da ne smiju da zapostave kulturu sjećanja.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je Donje Zabrđe dalo ogromnu žrtvu u minulom ratu, kao i u Drugom svjetskom ratu.

- Koliko je poginulih Srba iz Donjeg Zabrđa, mnogo je i za jedan grad, a kamoli za ovo selo, rekao je Marinković i naglasio da su Srbi stradalnički narod koji je kroz istoriju vodio odbrambene ratove.

Prethodno je u Gornjem Zabrđu služen parastos za petoricu pripadnika VRS koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i prisluživanjem svijeća, u zajedničkoj molitvi, članovi porodica postradalih boraca, rodbina, predstavnici opštine Ugljevik, Boračke organizacije i mještani Gornjeg Zabrđa odali su počast borcima koji su živote dali za odbranu Republike Srpske.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana