Nove konsultacije o budžetu zajedničkih institucija: Osnovica za plate kamen spoticanja

Vedrana Kulaga Simić
Nove konsultacije o budžetu zajedničkih institucija: Osnovica za plate kamen spoticanja

BANjALUKA - Predložena verzija budžeta institucija na nivou BiH za ovu godinu još nije dobila zeleno svjetlo, a novi krug pregovora o tom dokumentu trebalo bi da bude obavljen sutra.

Danijel Dragičević, šef Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, potvrdio je za “Glas” da će dodatne konsultacije o budžetu zajedničkih institucija za ovu godinu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom biti održane tokom sutrašnjeg dana. Predsjedništvo BiH se nije na sjednici, održanoj u petak, izjašnjavalo o nacrtu budžeta koji je usvojen u Savjetu ministara već je sjednica odgođena i zatražene su dodatne konsultacije sa predlagačem. Glavna zamjerka leži u činjenici da je dokument usvojen preglasavanjem ministara iz reda srpskog naroda, a drugi kamen spoticanja jeste namjera da bude povećana osnovica za plate u zajedničkim institucijama.

- Dokumentom je predviđeno povećanje osnovice za plate za sve službenike i funkcionere, a da Savjet ministara BiH nije prethodno usvojio odluku o povećanju osnovice, odnosno, kako oni kažu, o vraćanju na cifru koja je bila na snazi prije nekoliko godina. U situaciji pandemije virusa korona to je osjetljivo, jer povećanjem osnovice plata raste svima, a ne samo onima kojima je potrebno, kao što su pripadnici Oružanih snaga, policijski službenici, te onima koji rade sa srednjom stručnom spremom. Na način kako je predloženo, plata se povećava i izabranim i imenovanim licima, kao i direktorima i rukovodiocima - naglasio je Dragičević.

Sporna su i sredstva za te namjene na duže staze. Da bi se odluka sprovela u djelo, potrebno je između 25 i 30 miliona maraka, koji treba da budu obezbijeđeni iz sredstava koja su prenesena iz ranijih godina.

- Oko 30 miliona se stalno prenosi, ali to znači da, ako ih utrošimo za te namjene ove godine, nećemo ih imati u narednoj. U tom slučaju, da bismo iduće godine imali novac za tu razliku plata, morali bismo “uzeti” od PDV-a, a to znači manje novca za entitete i Brčko distrikt. Sve u svemu, imamo mnogo nedoumica - istakao je Dragičević.

Poslovnikom o radu je, pojasnio je, predviđeno da Predsjedništvo BiH može da zakaže konsultacije sa predsjedavajućim ili drugima koji su nadležni. Savjet ministara je, sa pet glasova za i četiri protiv prošlog mjeseca utvrdio Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana