Nešić poručio Komšiću da blokade i ucjene neće proći

Srna
Nešić poručio Komšiću da blokade i ucjene neće proći

SARAJEVO- Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić poručio članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću da ucjene neće proći i da njegova najava blokade sklapanja međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne i južne gasne interkonekcije nikome u BiH neće ništa dobro donijeti.

"Pažljivo sam pročitao i pogledao Vaše jučerašnje izjave u kojima najavljujete blokadu sklapanja međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne i južne gasne interkonekcije i jezikom ucjena svoju saglasnost uslovljavate donošenjem zakona o gasu na nivou BiH. Prije svega, trebalo bi da znate da ucjene u ovoj zemlji nikada nikome ništa nisu donijele, nego da se do rješenja dolazi razgovorima i kompromisima", istakao je Nešiću u otvorenom pismu Komšiću.

Nešić je podsjetio da je Komšić bio i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i upitao ga zašto tada nije "progurao zakon kada je to tako jednostavno".

"Zašto osam godina ništa niste radili da se to pitanje riješi? Kuda bi ova zemlja otišla i kakve bi posljedice po građane bile kada bismo i mi sada uzvratili Vašim jezikom ucjena i ispostavili svoj spisak zahtjeva da bismo dali saglasnost za projekte u Federaciji BiH?", pita Nešić.

On naglašava da odgovorna vlast, ne samo da ne bi blokirala početak projekta za čiju realizaciju treba možda i decenija, nego bi već pravila plan kako da građanima i privredi pomogne i subvencioniše prelazak na čiste energente koji će smanjiti zagađenje okoline i omogućiti da i zimi djeca udišu čist vazduh.

"Znate li koliko godina treba da se izgradi gasovodna mreža i da gasifikujemo cijelu zemlju, i koliko će djece još oboljeti zbog zagađenja? Da li Vas je briga što nam svako treće djete ima astmu zbog zagađenja? Smeta Vam ruski gas iz Turskog toka, ali Vam smeta i azerbejdžanski iz Transjadranskog toka. Šta Vi predlažete? Kako da zaobiđemo komšije i kojim putem da dobijemo gas sa Aljaske ili iz Katara i Irana?", pita Nešić.

On je dodao da bi volio da Komšić prezentuje bar jedan dokaz o famoznom ruskom uticaju preko gasa.

"Ne vidim da su Sarajlije postale rusofili zbog ruskog gasa na koji se griju, a koji ste Vi, pretpostavljam, isključili u svom stanu!? Znate li, uostalom, i da Jadransko-jonskim gasovodom protiče gas iz azerbejdžanskih gasnih polja čiji je suvlasnik ruska kompanija? Kako to da oba gasa valjaju zemljama EU, ali ne valjaju Vama?", istakao je Nešić.

On je naglasio da građani BiH nisu naivni.

"Zna se ko profitira izostankom gasifikacije i za koga radite. Profitiraju sponzori partije čiji ste trabant koji su samo za ovu sezonu zgrnuli milione na previsokim cijenama peleta. Štitite Vi, gospodine Komšiću proizvođače peleta, a ne građane BiH, i to je jedina istina! Neka Vam je na čast!", poručio je Nešić i dodao da se divi Komšićevoj proročkoj sposobnosti da i za deset godina u politici i vlasti vidi lidere SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana