Neparna godina prilika za analize i konsolidaciju redova: Nema mira ni kad nema izbora

Darko Momić
Neparna godina prilika za analize i konsolidaciju redova: Nema mira ni kad nema izbora

BANjALUKA - Unutarstranačke aktivnosti u neizbornim godinama svode se na sumiranje i analizu izbornih rezultata i sprovođenje izbora u lokalnim stranačkim organizacijama koje nisu napravile zadovoljavajući rezultat na izborima. I u ovoj neizbornoj godini u Srpskoj ništa se u vezi s tim pitanjem ne mijenja.

U Socijalističkoj partiji se poslije lokalnih izbora po pravilu održavaju redovni unutarstranački izbori koji bi trebalo da budu završeni do kraja novembra, a ove godine bi izbori trebalo da budu sprovedeni i u najjačoj vladajućoj stranci SNSD-u, kao i u redovima dojučerašnjih partnera ove dvije stranke, DNS-u. Kada je riječ o ostalim strankama, uglavnom se konsoliduju redovi i vrše organizacione i kadrovske pripreme za opšte izbore koji treba da budu održani naredne godine.

Član Predsjedništva SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da je u toku konsolidacija po pojedinim opštinskim i gradskim odborima stranke.

- U lokalnim zajednicama u kojima stranka nije postigla zadovoljavajući rezultat, povjereništva pripremaju vanredne unutarstranačke izbore. Oni treba da budu završeni do kraja ovog mjeseca, ali zbog epidemiološke situacije je moguće da to bude i produženo - kaže Glamočak, dodajući da su to osnovne aktivnosti unutar stranke u ovom periodu.

Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Mazalica kaže da u ovoj stranci rade na reviziji članstva, ističući da je to i neki glavni posao na nivou partije.

- Aktivnosti zavise od rezultata na prošlogodišnjim lokalnim izborima, ali u svim odborima se obilazi teren i stranački aktivisti. Praksa je da se poslije lokalnih izbora ide na unutarstranačke izbore kako bi organizaciono i kadrovski jači i spremniji dočekali sljedeći izborni ciklus - kaže Mazalica.

I generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić kaže da su u ovoj partiji akcenat stavili na organizaciono jačanje.

- Raspušteni su svi odbori koji nisu osvojili odbornički mandat. Formiraju se povjereništva i traže novi aktivisti, radimo na medijskom pozicioniranju, a određen akcenat smo stavili i na rad na društvenim mrežama - kaže Bosančić.

Predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Slobodan Protić kaže da su u SP-u raspisani redovni unutarstranački izbori.

- Riječ je o redovnim unutarstranačkim izborima koji bi trebalo da budu završeni 9. Kongresom SP-a u drugoj polovini novembra. Pored toga, nedavno je formirana Politička akademija SP-a koja treba dodatno da osavremeni rad partije. U suštini, ući ćemo prespremni u iduću godinu - kaže Protić.

Potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić kaže da u ovoj stranci nikada nisu bili aktivniji kada je u pitanju unutarstranački rad.

- Mi smo obišli sve regionalne i ogroman broj lokalnih odbora. U petak bi na stranačkom Kolegijumu trebalo da sumiramo sve ono što smo čuli i donesemo smjernice za dalji rad - kaže Jovičić.

On dodaje da su u toku unutarstranački izbori koji bi trebalo da budu okončani u julu na izbornoj skupštini DNS-a.

Lokalni odbori

Portparol PDP-a Anja Petrović kaže da se i ove godine kao nakon svakih izbora radi kvalitativna i kvantitativna analiza rezultata.

- Neizborna godina je prilika da se rukovodstvo stranke više posveti lokalnim odborima, pa su proteklih mjeseci predsjednik, počasni predsjednik i potpredsjednici obišli većinu opštinskih i gradskih odbora - kaže Petrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana