Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji: Bratski gradovi postaju još bliži

Dragana Orlović
Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji: Bratski gradovi postaju još bliži

Saradnja Republike Srpske i Srbije uvijek je bila onakva kakvu zaslužuje njen narod, a u posljednjih osam godina dostigla je najviši nivo, što će se moći vidjeti i prilikom manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, koja će biti održana od 22. do 29. septembra.

Poručio je to za “Glas Srpske” šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović podsjetivši da ova manifestacija traje od 2013, kao i da će se ove godine vratiti na stari model organizovanja.

- Ovogodišnji koncept manifestacije, uz uvažavanje mjera koje nameće pandemija, osmišljen je da se najdirektnije povežu gradovi i opštine Srpske i Srbije koji imaju sporazume o saradnji i bratimljenju. Tako će se bogat sadržaj i program predstaviti u 11 gradova i opština širom Srbije - istakao je Cicović.

Svečano otvaranje manifestacije biće 22. septembra u Beogradu, a potom će se, kako kaže, preseliti u Kruševac, Kraljevo, Kikindu, Zrenjanin, Sečanj, Šid, Niš, Kragujevac, Suboticu i Novi Sad, gdje je 29. septembra planirano svečano zatvaranje. Na manifestaciji se očekuju najviši zvaničnici s obje strane Drine, a biće promovisani potencijali Srpske u privredi, turizmu, kulturi, sa osvrtom na političku, ekonomsku i svaku drugu saradnju dviju zemalja.

GLAS: Koliko dobre političke veze Republike Srpske i Srbije prati ekonomska saradnja?

CICOVIĆ: Republika Srpska i Srbija zajednički definišu sve strateške projekte, od infrastrukture, energetike, gasifikacije. Tu, prije svega, mislim na izgradnju autoputa Beograd - Banjaluka i autoputa Beograd - Sarajevo, zatim izgradnju hidrocentrala na rijeci Drini, gasifikaciju u RS. To su sve zajednički projekti sa investicijama iz Srbije. Ono što posebno karakteriše tu saradnju jeste činjenica da nikada više konkretne pomoći iz Srbije nije bilo za Srpsku nego sada. Nema grada i opštine u Srpskoj u kojima neki od projekata nije finansiran iz Srbije. Srbija nije zaboravila ni opštine u FBiH sa srpskim većinskim stanovništvom, poput Drvara, Petrovca...

GLAS: Često ističete da je striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma jedini način opstanka BiH. Mnogi se ipak ne slažu sa tom ocjenom. Kako to komentarišete?

CICOVIĆ: Nema objašnjenja ni argumenta ako neko kaže da jedna država može imati budućnost, a da se u njoj ne poštuje Ustav, te pravni i politički poredak. Uvijek se iz Republike Srpske ističe da BiH ima budućnost ukoliko dosljedno primijenimo Dejtonski mirovni sporazum i njegov aneks 4, to jest Ustav BiH. Ne razumijem da može iko razmišljati da u BiH možemo imati budućnost, a da to nije rezultat dogovora tri konstitutivna naroda i dva entiteta, i da to sve nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom. Sve ono što se BiH u međuvremenu desilo nametanjem zakona od strane visokih predstavnika, BiH je odvelo u pogrešnom pravcu. Nijedno nametnuto rješenje nije bilo u interesu budućnosti BiH.

GLAS: Nedavno ste učestvovali na tribini “Dekonstrukcija mitova o sarajevskom suživotu i genocidu u Srebrenici”. Koja poruka je poslata?

CICOVIĆ: Vlada Srpske je na sjednici 2019. godine donijela dva istorijska dokumenta - rješenja o imenovanju nezavisnih međunarodnih komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Tribina je organizovana da se ta dva izvještaja učine što dostupnijim široj javnosti, kao i da se čuju mišljenja ljudi koji su potpuno nezavisni, a koji su karijere založili za nešto što se zove istina. Poruka koju smo poslali jeste da je najvažnije da struka utvrdi istinu, jer istorijska istina je uvijek samo jedna. Moramo prepustiti struci da utvrđuje istorijsku istinu. Moramo pustiti istoričarima, pravnicima i pravosudnim organima da se bave prošlošću, a mi da se okrenemo budućnosti i radimo na izgradnji sistema u našim državama, kao i na regionalnoj saradnji, jer sami i izolovani sigurno nemamo budućnosti.

Projekti

GLAS: Da li se mogu očekivati novi zajednički projekti?

CICOVIĆ: Ono što je važno jeste da sada u budžetu Srbije imamo planirana sredstva i kada je u pitanju pomoć, ali i za konkretne investicije u Srpskoj, tako da je realno očekivati nove projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana