Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske: Moju glavu traže vječiti funkcioneri

Darko Momić
Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske: Moju glavu traže vječiti funkcioneri

Dio opštinskih i gradskih boračkih organizacija ne provodi izbore tako da u njihovom rukovodstvu imamo samoizabrane ljude i većina onih koja traži moju glavu pripada toj kategoriji, ali poručujem im da se strpe do 2023. godine kada mi ističe mandat, kaže predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić.

On objašnjava da je 21. maja ove godine na Jahorini održana redovna Skupština BORS-a na kojoj je dio delegata predložio da se glasa o povjerenju predsjedniku BORS-a, ali nisu dobili podršku i napustili su sjednicu.

- Njihova prva zamjerka je bila to što sam zatražio od Ustavnog suda RS da ocijeni usklađenost pojedinih odredbi Statuta BORS-a sa zakonima. To može da uradi svaki građanin, a oni tvrde da to nisam mogao da uradim bez saglasnosti Skupštine, što je apsurd. A druga njihova primjedba je da sam vaspitavan u autokratskom i militarističkom društvu, što je nevjerovatno. Znači, nisu iznijeli nijednu konkretnu primjedbu da sam prekršio određene akte, zakone ili slično - kaže Savčić.

GLAS: Zašto su napustili posljednju skupštinu?

SAVČIĆ: Njima smeta to što se zalažem za zakonitost u radu od vrha BORS-a do mjesnih odbora. Na dnevnom redu koji je usvojen bilo je upravo pitanje stanja u BORS-u, ali i u opštinskim i gradskim organizacijama. To nije odgovaralo onima koji su tražili moju glavu i oni su napustili sjednicu.

GLAS: Ko su oni i zašto im nije odgovaralo da se o tome raspravlja?

SAVČIĆ: Neka javnost samo pogleda koliko su pojedinci na rukovodećim pozicijama u lokalnim boračkim organizacijama i pronaći će odgovor na to pitanje. Mene ohrabruje to što se javlja sve veći broj boraca, izražava nezadovoljstvo radom lokalnih boračkih organizacija i traže da im njihovi rukovodioci polože račune. BORS ne štiti nikoga ko sredstva namijenjena za poboljšanje položaja boračke populacije troši nenamjenski ili nezakonito i zato pozivam predstavnike lokalnih zajednica da insistiraju da im boračke organizacije dostave finansijske izvještaje i opravdaju sredstva koja dobijaju. Neka nađe bilo ko da sam jednu jedinu marku stavio u svoj džep, ja sam spreman da odgovaram, ali očekujem da se svi ponašaju na ovaj način.

GLAS: Predstavnici boraca su u javnosti iznijeli niz zamjerki na Vaš račun u vezi sa akcijama i radom BORS invest fonda, ali nismo čuli vaš odgovor.

SAVČIĆ: To je poseban dokaz njihovog neznanja i njihove bruke. Nije BORS vlasnik tog fonda, već je imala dio akcija tog fonda. Narodna skupština RS je izmjenama zakona preoblikovala zatvorene u otvorene investicione fondove, što je dovelo do stečaja u BORS invest fondu. Svaki borac koji je uložio svoje akcije u taj fond i nije ih prodao i sada je njihov vlasnik i u to može da se uvjeri na berzi. BORS-u je za akcije isplaćeno 538.294 KM i te pare su na našem računu.

GLAS: Ko su oni koji najglasnije traže vašu smjenu i čime su motivisani?

SAVČIĆ: Osnovni motiv je novac o kojem govorim, a žalosno je da je sve počelo kada je protiv mene podignuta optužnica za ratne zločine. Tada su predstavnici GBO Bijeljina, dakle moje komšije i GBO Banjaluka vidjeli priliku da dođu na čelo BORS-a.

GLAS: Zamjera Vam se i kupovina službenog automobila.

SAVČIĆ: Imao sam udes sa službenim autom i to nije tajna. To vozilo je knjigovodstveno otpisano, a provedena je kompletna procedura javne nabavke, tri kuće su dostavile ponude i kupili smo polovni auto vrijedan oko 22.000 KM.

GLAS: Zašto se u rukovodstvima lokalnih BO nalazi jako malo oficira?

SAVČIĆ: Zato što neki tajno sprovode izbore. Na pitanje zašto u vrhu organizacije nema nekog uglednog oficira ili borca, oni koji to rade odgovaraju da nisu mogli da prođu u mjesnom odboru. Pa nisu mogli zato što ti koji su decenijama na čelu lokalnih BO dovedu svoje ljude, fingiraju izbore i tako opstaju na njihovom čelu. To je najvidljivije u GBO Banjaluka, gdje živi toliko generala, komandanata brigada i bataljona, a u rukovodstvu GBO nemamo ni komandire četa.

Napisali prijavu

GLAS: U kojoj fazi je postupak protiv Vas pred Sudom BiH?

SAVČIĆ: Prema ocjeni mojih advokata, to ide kako treba, ali reći ću vam nešto što nisam do sada rekao zato što me je bilo sramota. Grupa mojih “saradnika” koja je vidjela da situacija ne ide u pravcu toga da ću biti osuđen, napisala je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH. Namjera im je bila da naruše moj kredibilitet i prikažu da ako nisam ratni zločinac, da sam onda kriminalac. Neka im to služi na čast, a oni znaju ko su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana