Mile Bjelajac iz Instituta za noviju istoriju Srbije za “Glas”: “Srpski svijet” ne ugrožava komšije

Veljko Zeljković
Mile Bjelajac iz Instituta za noviju istoriju Srbije za “Glas”: “Srpski svijet” ne ugrožava komšije

BANjALUKA - Pojedine političke elite iz regiona i dalje pokušavaju na sve načine kroz vještački nametnutu srbofobiju da nastave sa daljim satanizovanjem srpskog naroda, a pogotovo u Republici Srpskoj, te da spriječe bilo kakvo njegovo duhovno i kulturno ujedinjenje sa maticom Srbijom.

Kaže ovo za “Glas Srpske” Mile Bjelajac, iz Instituta za noviju istoriju Srbije, analizirajući bauk koji su pojedini političari iz Podgorice, Sarajeva i Zagreba napravili od sintagme “srpski svijet”, a koja nema nikakve političke konotacije, već se prije svega odnosi samo na očuvanje identiteta srpskog naroda na prostorima nekadašnje Jugoslavije.      

Pokušaji stvaranja te nacionalne kohezije, označene kroz pomenuti sintagmu, od izgradnje “svesrpskog svetilišta” u Donjoj Gradini, odluke da 15. septembar bude Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, do usvajanja Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Srbiji i Srpskoj, naišli su na osudu kod onih koji, prema riječima Bjelajca, već više od 30 godina pokušavaju satanizovati srpski narod dvostrukim standardima.

- Svaki potez srpskih vlasti pokušava se okarakterisati kao velikosrpski projekat, što je postalo frustrirajuće. Radi se o floskuli koju je svojevremeno osmislila Austrougarska kada se želela obračunati sa Srbijom. Od tada pa do danas svi šovinisti koriste tu frazu. Srpskom narodu se konstantno pokušava nametnuti ta stigma, pa je tako i bezazlena sintagma “srpski svet” svesno zloupotrebljena. Te iste, koji to rade, pitam kako im, recimo, nije sporan Dan albanske zastave, koji se praznuje na Kosovu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji, pa i širom dijaspore. Kada Srbi to urade, onda je to hegemonizam, ali ne i kada drugi to rade. Smeta im i kada se Srbi u Crnoj Gori usprotive proterivanju njihovog etnosa i sistematskom uništavanju srpskog identiteta. Sve to ima veze sa pravljenjem nekih drugih nacija. A ti koji to pokušavaju uraditi, to jedino mogu ukoliko uklone i poslednje kopče koje povezuju srpski narod, a to su duhovnost, tradicija i jezik. Kada to učine, neće više biti Srba u BiH i Crnoj Gori. Ali verujem da do toga neće doći, jer se srpski narod probudio - istakao je Bjelajac.

Ni Srpska pravoslavna crkva se, kako kaže, nije slučajno našla na udaru ovih srbofoba, jer je ona jedna od tih bitnih kopči u očuvanju srpskog identiteta, tradicije i kulture.

- Zašto bi se srpski narod stideo svog identiteta, a što mu se stalno nameće kao nešto sramno. Što bi rekao patrijarh Porfirije, ne treba da se bojimo onoga što jesmo. I treba da nastavimo da se borimo za kulturno i duhovno jedinstvo i identitet. To nikoga ne može ugroziti. Komšije i drugi narodi moraju to da shvate, ali i da nauče da nas poštuju kao ljude, hrišćane, pravoslavce i Srbe - poručio je Bjelajac.

Vojvođanska nacija

Prema riječima Bjelajca, trenutno na balkanskoj sceni možemo vidjeti i pokušaj stvaranja četvrte nacije - “vojvođanske” iz srpskog korpusa.

- Mislim da više nismo toliko naivni i da do toga neće doći. Te iste snage su još 1991. godine tražile od britanskog diplomate lorda Pitera Karingtona da prizna nezavisnost Vojvodine, ali je međunarodna komisija istakla da nema mandat da rešava srpsko-srpske stvari - dodao je Bjelajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana