Linta: Hrvatsko pravosuđe selektivno, niko nije osuđen za strijeljanje oficira i vojnika u Bjelovaru

GS
Linta: Hrvatsko pravosuđe selektivno, niko nije osuđen za strijeljanje oficira i vojnika u Bjelovaru

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ukazao je, povodom 33 godine od herojske pogibije majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, da u Hrvatskoj niko nije osuđen zbog strijeljanja tri oficira i šest vojnika koji su se predali nakon zauzimanja kasarne u Bjelovaru 29. septembra 1991. godine, kao i u mnogim drugim slučajevima.

Linta je naglasio da je to jedan od mnogih dokaza da je hrvatsko pravosuđe selektivno i u funkciji hrvatske državne politike.

- Naša je dužnost da se stalno sjećamo herojskog čina majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića. Danas su se navršile 33 godine od njihove herojske pogibije - podsjetio je Linta u saopštenju.

On je naglasio da je major Tepić, rodom iz Kozarske Dubice, držao do zakletve da će braniti državu i njen teritorijaln integritet i da će za nju i život dati, kao i da je sa majorom Tepićem stradao i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković iz okoline Valjeva koji, uprkos njegovoj naredbi, nije htio da se preda.

- Centar zbivanja herojske pogibije majora Tepića i vojnika Mirkovića bila je kasarna "Božidar Adžija" u Bjelovaru u čijoj se neposrednoj blizini nalazilo vojno skladište "Bedenik". Major Tepić nije dozvolio da hrvatske paravojne snage preuzmu skladište oružja i eksploziva u bjelovarskoj kasarni - podsjetio je Linta.

Onje dodao da je major Tepić poginuo 29. septembra 1991. godine nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike i srpski narod.

- Narodni heroj Major Tepić je, zajedno sa vojnikom Mrkovićem, svjesno žrtvovao svoj život za vjernost sopstvenoj otadžbini i za čast i slobodu srpskog naroda koji je napadnut od proustaškog režima Franje Tuđmana. Neka mu je vječna slava i hvala što je pokazao nadljudsku hrabrost i viteštvo - istakao je Linta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana