Krajišnik: Blokiranje strateških projekata je besmisleno i nanosi štetu svima

Veljko Zeljković
Krajišnik: Blokiranje strateških projekata je besmisleno i nanosi štetu svima

SARAJEVO – Politike mogu biti različite, ali blokirati strateške ekonomske stvari koje su značajne za cijelu BiH, stvarno je besmisleno u ovo današnje vrijeme kada svaka zemlja vapi za velikim investicijama, pogotovo u energetski sektor.

Kaže to za „Glas Srpske“ dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i predsjednik Fiskalnog savjeta Srpske Milenko Krajišnik komentarišući to što su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović juče ponovo odbili da na dnevni red sjednice, a na prijedlog Milorada Dodika, uvrste pitanje izgradnje gasovoda i aerodroma u Trebinju, kao i prijedlog o pristupanju BiH inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Institucije na nivou BiH već mjesecima „uspješno“ političkim sredstvima uspijevaju da blokiraju sve kapitalne i strateške projekte Republike Srpske vrijedne više od 750 miliona maraka.

Riječ je o projektima izgradnje aerodroma u Trebinju (100 miliona), kraka gasovoda koji bi se spojio na „Balkanski tok“ (250 miliona) i HE „Buk Bijela“ (oko 400 miliona). Poređenja radi, direktne inostrane investicije u BiH su tokom čitave prošle godine iznosile oko 970 miliona.

Krajišnik naglašava da odbijanje Džaferovića i Komšića da Predsjedništvo BiH razmatra ove projekte predstavlja vrhunac iracionalnosti i neodgovornog političkog ponašanja, koje nanosi štetu svim građanima BiH.

- Ova iracionalnost se ne može ničim objasniti. Vidimo da je pitanje energije već sada problem, a možete zamisliti kako će tek biti za par godina. Bez nje je nemoguće razvijati privredu. Ironija je da su njih dvojica tu i takvu odluku donijeli baš u vrijeme novog i nekontrolisanog divljanja berzi. Struja je na istorijskom maksimumu, gas, nafta, ugalj -  istakao je Krajišnik. 

Kako je rekao, i odluka ovog dvojca da se na dnevni red ne uvrsti ni prijedlog o pristupanju BiH inicijativi „Otvoreni Balkan“ predstavlja čisto politikantstvo, koje nema nikakve veze sa ekonomskom logikom.

- Male zemlje mogu opstati samo ako se ekonomski uvezuju. „Otvoreni Balkan“ je mnogo ozbiljniji partner, recimo, Njemačkoj, nego što su sama Makedonija, Srbija ili BiH. Stvarno mi nije jasno što se odbija ta inicijativa. Vjerovatno se radi o čistom političkom voluntarizmu  -dodao je Krajišnik.  

Dodik je juče predložio da u dnevni red sjednice Predsjedništva bude uvršćeno usvajanje nacrta osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja međudržavnog ugovora između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda „Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije“ na pravcu granica Srbija  BiH  Bijeljina  Banjaluka  Prijedor  Novi Grad. Kako je naveo u svom prijedlogu, Srpska, ali i cijela BiH ostvarile bi značajne ekonomske benefite, prosperitet i napredak, realizovanjem projekta o izgradnji ovog gasovoda.

Predložio je i da u dnevni red bude uvršćeno donošenje odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji projekta „Izgradnja aerodroma Trebinje“ između Savjeta ministara i Vlade Srbije, sa nacrtom memoranduma. Oba prijedloga su odbijena od strane Džaferovića i Komšića, baš kao i Dodikov prijedlog da na dnevni red sjednice bude uvršćeno pitanje pristupanja BiH inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH oglasio se i Dodik, poručujući da zbog ovakvog ponašanja Džaferovića i Komšića ni on ubuduće neće podržati nijedan međunarodni sporazum za razvojne projekte u FBiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana