Klokić: Sami da odlučujemo o evropskoj sudbini

Srna
Klokić: Sami da odlučujemo o evropskoj sudbini

BANjALUKA- Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izrazio je danas u Briselu opredijeljenost institucija Srpske za evropski put uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Kao jedan od panelista o temi "Uticaj kandidatskog statusa na lokalne i regionalne vlasti u BiH" na konferenciji Komiteta regija EU, Klokić je naglasio da se sva pitanja u vezi sa procesom evropskih integracija moraju rješavati uz poštovanje principa i pravila usaglašenog sistema koordinacije.

"Pomoć je dobra, ali želimo da sami odlučujemo o svojoj evropskoj sudbini. To je jedino moguće kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije", rekao je Klokić.

On je istakao da lokalne vlasti u BiH nisu u dovoljnoj mjeri uključene u proces evrointegracija, te od Komiteta regija zatražio podršku, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Nakon panela, Klokić se sastao sa Meri-Terezom Moran iz Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije koja je pohvalila angažman i napredak Republike Srpske, te dodala da je Srpska vidno predana pružanju podrške zemlji u sprovođenju neophodnih reformi na njenom putu ka evropskim integracijama, posebno u smislu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Ona je istakla da je neophodno da postoji napredak na svim nivoima vlasti kako bi BiH dobila pozitivne ocjene.

Takođe,  Klokić je ocijenio da je veoma važna Jadransko-jonska inicijativa koja se ogleda u poboljšanju ekonomskog i socijalnog stanja zemalja članica, u olakšavanju pristupa fondovima EU, te otvaranju dodatnog prostora za koordinisano djelovanje koje doprinosi povezivanju regiona u oblasti saobraćaja i energetike.

"Učešće u ovoj inicijativi doprinosi promovisanju zajedničkog kulturnog nasljeđa koje čini ovaj region atraktivnom turističkom destinacijom, kao i intenzivnijoj saradnji mladih, te jačanju saradnje i mobilnosti", naveo je Klokić povodom konferencije o održivom razvoju u zemljama Jadransko-jonske inicijative koja će u naredna dva dana biti održana u Banjaluci.

On je istakao da će svi zaključci sa plenarne sesije, kao i ekspertskog panela u okviru konferencije, biti uvršteni u preporuke za Globalni politički forum o održivom razvoju na visokom nivou u sjedištu UN u Njujorku, što još jednom govori o značaju ovog događaja.

"Velika mi je čast što mogu da najavim da će Banjaluka biti, poslije dužeg vremena, domaćin ovako značajnog događaja kao što je sastanak Jadransko-jonske inicijative", naglasio je Klokić.

On je rekao da je učešće na konferenciji potvrdilo više od 40 učesnika iz 10 zemalja, kao i predstavnici UN i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija /UNDP/ u BiH koji su podržali događaj, kao i predstavnici Regionalnog savjeta za saradnju, Delegacije EU u BiH, te sestrinske Centralnoevropske inicijative.

Klokić je naveo da se, s obzirom na to da BiH trenutno predsjedava Jadransko-jonskom inicijativom, ukazala mogućnost da Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova /MIP/ u Savjetu miistara, bude organizator sastanka i konferencije ove značajne regionalne inicijative koja okuplja 10 zemalja Evrope.

"U dogovoru sa Sekretarijatom Inicijative i MIP-a odlučili smo da tema ovog okupljanja bude Agenda 2030 i Ciljevi održivog razvoja, te saradnja u regionu", rekao je Klokić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana