Kako bi vlada krajnje desnice u Austriji uticala na život stranaca?

GS
Kako bi vlada krajnje desnice u Austriji uticala na život stranaca?

BEČ – Uoči izbora u Austriji, strani stanovnici pomno prate politiku krajnje desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO), koja vodi u anketama. Od strožih zakona o državljanstvu do smanjenja socijalnih beneficija, kako bi se život mogao promijeniti za imigrante?

Dok se Austrija priprema za naredne opšte izbore, mogućnost da FPO preuzme vlast izaziva zabrinutost među mnogim stranim stanovnicima.

Jedan od centralnih principa FPO je stroga imigraciona politika. Stranka se dugo zalagala za strožu kontrolu granica, stroža pravila naturalizacije i manja prava za strance u Austriji. Ako dođu na vlast, ove mjere bi se vjerovatno rigoroznije sprovodile, što bi moglo dovesti do značajnog smanjenja broja ljudi kojima je dozvoljen ulazak u Austriju. Za one koji već žive u zemlji, pristup FPO integraciji mogao bi stvoriti dodatne izazove.

Stranka se istorijski zalagala za promociju austrijske kulture i vrijednosti, često na uštrb multikulturalizma. Ovo bi moglo rezultirati povećanim pritiskom na strane stanovnike da se prilagode lokalnim običajima i zahtjevima u pogledu jezika, dok istovremeno FPO zagovara smanjenje beneficija za strance.

Evo šta bi se još moglo promijeniti pod vladom FPO:

Stroža pravila za sticanje državljanstva

Jedna od ključnih tačaka u programu FPO je pooštravanje zakona o državljanstvu. Stranka tvrdi da bi austrijsko državljanstvo trebalo biti privilegija rezervisana za one koji se u potpunosti asimiliraju u austrijsko društvo. Pod vladom predvođenom FPO-om, stranci koji traže državljanstvo mogli bi se suočiti sa strožim zahtjevima, uključujući dokazivanje značajne integracije i dužeg boravka u zemlji. Stranka takođe želi da kandidati dokažu da imaju imovinu uz prihode.

Prema FPO-u, „asimilacija mora biti vodeći princip svakog procesa naturalizacije,“ sa jasnim fokusom na usvajanje austrijskih vrijednosti i kulture. Pored toga, stranka želi da nastavi s ograničenjem dvojnog državljanstva i uvede mjere koje bi omogućile oduzimanje državljanstva u slučajevima kriminalnog ponašanja ili „nepoštovanja austrijskih vrijednosti.“

Za imigrante koji su trenutno na putu ka državljanstvu, ove predložene politike mogle bi značiti više prepreka, duže čekanje i veće zahtjeve u pogledu jezičke i kulturne integracije.

Smanjen pristup socijalnim beneficijama i stanovanju

Stranci, čak i legalni stanovnici, mogli bi se suočiti sa promjenama u pristupu socijalnim beneficijama pod vladom FPO-a. Jedan od glavnih ciljeva stranke je rezervisanje socijalne pomoći i usluga za austrijske državljane. Njihova platforma kaže: „Zalažemo se za povezivanje isplate socijalnih beneficija sa austrijskim državljanstvom,“ što sugeriše da bi imigranti koji još uvijek nisu državljani mogli imati smanjen pristup finansijskoj podršci i stambenoj pomoći.

FPO se takođe zalaže za davanje prednosti Austrijancima u javnom stanovanju i mjestima na javnim univerzitetima, posebno u Beču, gdje je potražnja velika.

Platforma stranke naglašava da „dodijela opštinskih i subvencionisanih stanova mora biti prije svega usmjerena na austrijske državljane.“ Ovo bi ostavilo mnoge legalne imigrante sa manje opcija za pristupačno stanovanje, posebno u urbanim područjima.

Stroža pravila rezidencije i integracije

Još jedna oblast koja bi mogla doživjeti značajne promjene su pravila rezidencije i zahtjevi za integraciju stranaca.

FPO snažno vjeruje da imigranti moraju „pozitivno doprinijeti austrijskom društvu“ kako bi zadržali svoj rezidencijalni status. Stranka želi nametnuti „najstrože standarde kako bi društvo moglo imati koristi od svojih budućih članova“.

Takođe žele suzbiti „brakove iz pogodnosti“, pa bi svaka dozvola za boravak dobijena putem braka bila „detaljno provjerena“ i po potrebi ukinuta.

Djeca bi morala naučiti njemački prije nego što budu primljena u austrijske škole, a stranka želi suzbiti „anglicizam“: „Naše vrijeme karakteriše frenetična želja da se njemački termini zamjene engleskim“, rekli su.

Stranka je takođe predložila proširenje nadzora i mjera deportacije za strane državljane koji krše zakon, navodeći da „stranci koji se bave kriminalnim aktivnostima moraju biti protjerani“.

Ova retorika je dio šireg nastojanja da se bori protiv kriminala, koji FPO često pripisuje ne-Austrijancima.

Uticaj na muslimane i tražioce azila u Austriji

Vlada koju predvodi FPO mogla bi donijeti značajne izazove za muslimansku zajednicu u Austriji.

Stranka je glasna u svom protivljenju onome što naziva „političkom islamizacijom“ Austrije, sa prijedlozima koji uključuju stroži nadzor nad džamijama i muslimanskim organizacijama.

Platforma FPO eksplicitno poziva na „borbu protiv represivnih simbola kao što je marama“. Takve mjere bi mogle povećati društvene tenzije i stvoriti neprijateljskije okruženje za muslimane koji žive u Austriji.

Vlada FPO bi takođe vjerovatno uvela strožije mjere protiv tražilaca azila.

Manifest stranke poziva na potpunu reformu sistema azila, uključujući privremeno suspendovanje prava na azil kada je Austrija „preopterećena“ i slanje tražilaca azila u ekstrateritorijalne migracione centre izvan Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana