Jezivi komentari i snimci podrške dječaku koji je pobio školske drugare

GS
Foto: Republika. rs

BAOGRAD - Nekoliko časova nakon objavljivanja vijesti da je učenik Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” Kosta K. (13) na Vračaru juče ujutru ubio osmoro đaka i čuvara škole, na društvenim mrežama pojavio se veliki broj objava koji veličaju dečaka ubicu i njegove postupke.

Uznemirujući sadržaj i imitiranje masakra koji se desio duboko je uznemirio i zabrinuo javnost, piše „Blic“.

I dok stručnjaci za mentalno zdravlje upozoravaju koliko je važno da djeca koja su bila prisutna i svjedočila ubistvima što prije potraže pomoć, sa druge strane šokantni komentari na društvenim mrežama pojedine dece koja su čak iz škole “Vladislav Ribnikar” potežu pitanje empatije i svjesnosti da li uopšta znaju kakva se tragedija desila.

Juče se na mrežama pojavio skrinšot profila dječaka koji je objavio fotografiju Koste K. uz komentar: “Kralj”.

Odmah potom isplivao jekomentar jednog od dječaka iz škole “Vladislav Ribnikar” koji je ispod snimka izvještaja o ubistvima napisao: “Ja sam bio dežuran, ali slavimo što je nastavnica istorije crkla”.

Juče u toku dana pojavio se kratak klip iz učionice u kojem dječak sa kapuljačom imitira pucanje na drugove oko sebe. I dok očigledno za maloljetnike ovo deluje kao “dobra šala” burne reakcije na društvenim mrežama osuđuju ponašanje pojedinih đaka koji nisu ni svhesni šta rade i kakav utisak ostavlja njihova generacija.

Na Instagramu se pojavio veliki broj profila posvećenim dečaku ubici, ali većina je u međuvremenu izbrisana ili ugašena zbog prijava korisnika. Ipak, na internetu su ostali “digitalni tragovi” u vidu fotografija i ilustracija.

Na jednom zatvorenom nalogu koji je posvećen zločinu Koste Kecmanovića nizali su se komentari da je “car” i da je njegov postupak, kako se u slengu koristi u gejming svijetu, “mega kill”, sa pitanjem koliki mu je “cout kill” tj. učinak u ubistvima. Na ovoj objavi ima više od 1.500 komentara.

Dječiji psiholog Branka Tišma za portal žena.rs kaže da djeca reaguju na različite načine.

-Sada treba ispratiti kako će deca reagovati i da to ne postane jedan model ponašanja. O tome treba da razgovaraju porodica i škola iz koje je i dete, a i ostali. To je tema o kojoj treba da se razgovara i o posledicama takvog ponašanja, kao i o tome ko je i šta nam jesu uzori – istakla je.

Dodala je da je ovo uznemiravajuće i zbunjujuće.

-Deca često odreaguju nepromišljeno. Ovo je okidač, sada će svako na različite načine da iskaže svoje mišljenje, stav o tome što se dogodilo. Deca tog uzrasta vrlo često ne razmišljaju o posledicama, nego odreaguju neuviđajući realne posledice – upozorava Tišma.

Prijetnje

Mladić Ajdin Z. (18) iz Bihaća, inače bivši učenik Mješovite srednje škole u tom gradu, priveden je u policiju nakon što je u objavi na društvenim mrežama zaprijetio da će počiniti masakr sličan onom koji se dogodio juče u Beogradu, te ubiti učenike i radnike u toj školi.

-Onaj dječak što je ubio osmero djece je kraljina za mene! Onakvo nešto i ja spremam već duže vrijeme za ekonomsku školu u Bihaću. Bit će nezapamćen masakr u Bihaću, to vam se kunem životom! Kad ste me znali svi osuđivati i izbjegavati, zbog toga će da bude teror - stoji na profilu Ajdina Z.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana