Izložba o životnom putu Milana Jelića

Agencije
Izložba o životnom putu Milana Jelića

BANjALUKA - Povodom 17 godina od smrti predsjednika Republike Srpske Milana Jelića u Muzeju Republike Srpske u ponedjeljak (14 časova) biće otvorena izložba o ovom, šestom, predsjedniku Republike Srpske.

Autor izložbe i knjige pod nazivom “Predsjednik prof. dr Milan Jelić (1956-2007)” je Ostoja Railić, istoričar, viši kustos za istoriju Muzeja Republike Srpske.

Milan Jelić rođen je 26. marta 1956. godine u Koprivni kod Modriče. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici Univerziteta u Novom Sadu. Radni vijek sa visokom stručnom spremom započeo je u organima opštine Modriča. Za direktora Rafinerije ulja Modriča postavljen je u novembru 1993. godine. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. U političkoj karijeri Milan Jelić bio je odbornik u Skupštine opštine Modriča, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministar privrede, energetike i razvoja. Za predsjednika Republike Srpske izabran je na opštim izborima 2006. godine. Posebnu ljubav Milan Jelić imao je prema fudbalu. Bio je član prvog Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Milan Jelić bio je predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske od 1998. godine, član Predsjedništva, a potom i prvi predsjednik zajedničkog Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Preminuo je 30. septembra 2007. godine.

Na izložbi posjetioci će biti u prilici da vide dokumenta, predmete i fotografije iz njegove zaostavštine koje je porodica Jelić (supruga Milica i sin Petar) poklonila Muzeju Republike Srpske za Zbirku za istoriju Republike Srpske krajem aprila 2021. godine.

Na izložbi se nalazi 61 dokument i predmet te 37 fotografija i tri prigodna video-materijala. Posjetioci će moći vidjeti predmete i dokumenta iz Jelićeve zaostavštine koji svjedoče o njegovom životnom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana