Ivo Komšić: SDA i DF neće lako prihvatiti gubitak vlasti

Tanjug
Ivo Komšić: SDA i DF neće lako prihvatiti gubitak vlasti

SARAJEVO - Ivo Komšić, profesor u penziji, član ratnog Predsjedništva BiH i učesnik mirovnih pregovora 90-ih godina, oštro je danas kritikovao Stranku demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i istakao da ta stranka i DF Željka Komšića neće lako pomiriti sa gubitkom vlasti.

Aktuelna politička situacija do apsurda je, smatra profesor Komšić, dovela SDA-ovo zagovaranje za građansku BiH, budući da se sada ova stranka grčevito drži principa legitimnog predstavljanja protiv kojeg je bila u proteklom periodu.

Procijenjuje, kaže, da će "SDA i DF dodatno radikalizovati u nadolazećem periodu te da se neće pomiriti sa gubitkom vlasti".

Takođe smatra da se ne može očekivati od ovih dviju političkih stranaka da će biti konstruktivna opozicija.

"Oni će verovatno nastaviti sa radikalizacijom i temeljiće je na odbijanju odluka koje je donio visoki predstavnik. Oni se neće lako pomiriti sa gubitkom vlasti i optuživaće međunarodnu zajednicu zbog toga. To će biti pogrešno i može nas politički udaljiti od EU i evropskih vrednosti", rekao je profesor Ivo Komšić za sarajevsku N1 tv..

Istakao je da se već duže vrijeme otvoreno govori protiv tih vrijednosti, te da se Bošnjaci nastoje udaljiti od njih, a te vrijednosti se prikazuju kao neprijateljske i u radikalnoj suprotnosti spram bošnjačke kulture.

"To je evoluiralo dotle da se otvoreno govori o neprijateljskoj hršćanskoj Evropi, čak krstaškoj", pojašnjava profesor Komšić.

Zaključuje da je apsurd u tome da će se takva politika skrivati iza "građanske države" iako – kako tvrdi – s građanstvom, ljudskim slobodama i ravnopravnošću naroda i građana nema nikakve veze.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana