Institucije BiH probile sve rokove za izradu pravilnika o unutrašnjoj organizaciji: Ni slova za osam godina

Vedrana Kulaga Simić
Institucije BiH probile sve rokove za izradu pravilnika o unutrašnjoj organizaciji: Ni slova za osam godina

SARAJEVO - Brojne institucije na nivou BiH uporno ne žele da urede stanje u svojim redovima, a nepobitan dokaz za to leži u činjenici da nadležni, ne samo da nisu usvojili pravila u datim rokovima, nego ni osam godina kasnije nemaju ni slova na papiru na zadatu temu.

Na te i druge činjenice je upozoreno u izvještaju Kancelarije za reviziju o izvršenju budžeta institucija BiH za 2020. u kojem je izrazila mišljenje sa rezervom te skrenula dodatnu pažnju na neke od uočenih propusta.

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji je jedan od osnovnih dokumenata za uspostavljanje i obezbjeđivanje efikasnog poslovanja i rukovođenja, a kako je navedeno u revizorskom izvještaju, institucije BiH su bile u obavezi da do kraja aprila 2014. okončaju aktivnosti kako bi uskladili pravilnike o unutrašnjoj organizaciji sa odredbama iz drugih akata koji su na snazi.

Analizom finansijskih izvještaja pojedinih institucija, konstatovano je da su u toku 2020. godine usvojena dva, a u 2021. godini jedan pravilnik. Od 74 institucije koje su revizori analizirali, za ukupno 22 je, u mišljenju o usklađenosti sa propisima, skrenuta pažnja na neusklađenost pravilnika o unutrašnjoj organizaciji sa odlukama Savjeta ministara BiH.

Dinamika usklađivanja pravilnika, ocjenjuju revizori, pokazuje odsustvo aktivnosti po tom pitanju kod određenog broja institucija. Neke, i pored činjenice da je rok istekao prije više od sedam godina, još nisu započele aktivnosti na usklađivanju svojih pravilnika, kategorični su revizori.

Na nekim adresama, konstatuju, nema ni prijedloga novog pravilnika koji bi uputili u proceduru, naglašavajući da je tako cjelokupna procedura praktično još na samom početku.

- Jedan od razloga nedonošenja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji su neujednačeni stavovi između pojedinačnih institucija i onih koji treba da daju mišljenja po pitanju sadržaja pravilnika. Ministarstvo pravde je ukazivalo na potrebu korekcije predloženih opisa poslova za neka radna mjesta, Ministarstvo finansija i trezora BiH nije podržalo finansijski aspekt i slično - utvrdili su revizori.

Član Ustavnopravne komisije parlamentarnog Doma naroda na nivou BiH Lazar Prodanović poručuje da je isteklo vrijeme da se o ovim i sličnim problemima samo priča, već da curi i vrijeme za djelovanje. Prodanović kaže da sve ovo što vidimo i na šta ukazuje revizija pokazuje kakve su to institucije i kako se u njima radi, odnosno ne radi.

- Nevjerovatno je da o ovakvim stvarima pričamo danas, jer te institucije nisu formirane juče. Moramo presjeći, ma koliko da su u njima i partijski funkcioneri, i uvesti sistem odgovornosti. Sankcije moraju biti, bilo da je riječ novčanim, disciplinskim ili i nekim stroži koje predviđaju i smjene onih koji su direktno odgovorni za propust. Nema smisla da više u prazno pričamo i da revizori stalno ukazuju na iste greške i ponavljaju preporuke iz godine u godinu – zaključio je Prodanović.

Na nivou BiH formirano je ukupno 75 institucija, koje za tekuće izdatke godišnje potroše oko 900 miliona maraka.

Bez odgovora

Revizori su se u izvještaju osvrnuli i na to da sa pojedinih adresa šalju pravilnike nadređenima, ali ne dobijaju povratnu informaciju.

- Sedam institucija, sa potrebnim mišljenjima, dostavilo je pravilnike na razmatranje i usvajanje Savjetu ministara, neki su dostavljeni i u 2015. i 2018, ali nisu ni lani razmatrani - poručili su iz Kancelarije za reviziju, odakle su pozvali i Savjet da efikasnije djeluje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana