Fotije: Srpska je duhovna, kulturna i nacionalna kuća srpskog naroda

Srna
Fotije: Srpska je duhovna, kulturna i nacionalna kuća srpskog naroda

BIJELjINA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je danas da je Republika Srpska duhovna, kulturna i nacionalna kuća srpskog naroda.

"Srbi sa ove strane Drine imaju svoj oblik državnosti, svoj entitet Republiku Srpsku u kojoj treba da se održe, a za to im je potrebno mnogo mudrih glava", rekao je mitropolit Fotije u besjedi nakon liturgije u Manastiru Časnog krsta u Suvom Polju kod Bijeljine.

Vladika je ukazao da je Republika Srpska plaćena krstom i stradanjem i da je 30.000 života dato za njenu slobodu.

"Oni su mučenici čiji su životi ugrađeni u njene temelje i to ne smijemo nikada zaboraviti", rekao je mitropolit Fotije.

On je pozvao Srbe da vole Boga i idu putem krsta.

"Nikada da se ne odričemo onoga što je naše, zakona, vjere, ćirilice", istakao je mitropolit Fotije.

Mitropolit je ukazao da je krst spasenje za hrišćane i crkvu, te da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izabrao da ide putem života, krsta i vaskrsenja u carstvo nebesko.

"Naš krst je i raspeće koje smo pretrpjeli 500 godina pod Turcima i drugim imperijama koje su vladale - austrougarske, njemačke u vrijeme nacizma. Naš krst su hercegovačke, dalmatinske i ličke jame, kao i Jadovno, koje su prepune srpskih kostiju", rekao je mitropolit Fotije.

Vladika je istakao da je ogromni krst srpskog naroda Jasenovac, gdje je, kako kažu knjige, ubijeno gotovo milion ljudi.

"Da nismo pravoslavni ne bismo tako postradali", rekao je mitropolit Fotije.

Vladika Fotije je zahvalio načelniku Ugljevika Vasiliju Periću jer je ova lokalna zajednica pomogla izgradnju Manastira Časnog krsta u Suvom Polju, te zajedno sa gradom Bijeljinom asfaltirala put prema ovoj svetinji.

Mitropolit Fotije odlikovao je arhijerejskom pohvalnicom gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića i Sretena Vučkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana