Trošak manje za najugroženije pacijente

Anita Janković Rečević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Porodice pacijenata kojima su za njegu u kućnim uslovima neophodna medicinska pomagala za održavanje vitalnih funkcija od sada će imati brigu manje, budući da više neće iz svog džepa plaćati redovna servisiranja tih uređaja, što im uliva dodatnu sigurnost da aparat, koji znači život njihovim najmilijim, neće iznenada zakazati.

Česti odlasci kod ljekara, skupe terapije i neizvjesnost liječenja samo su mali dio tereta na leđima porodica čiji se članovi gotovo svakodnevno lavovski bore za novi dah uz podršku medicinskih aparata. Redovnim uvođenjem novih usluga u sistem zaštite, u Fondu zdravstvenog osiguranja RS trude se da koliko-toliko olakšaju taj teret koji porodice nose.

S tim ciljem nedavno je izmijenjen Poseban program medicinskih sredstava, čime je omogućeno da osiguranici koji ostvaruju pravo na medicinska sredstva za održavanje vitalnih funkcija i njegu u kućnim uslovima dobiju i pravo na redovno servisiranje pomagala, što do sada nije bio slučaj.

 Primjena ovog prava već je počela, a predviđeno je i za 2025. godinu.

- Imajući u vidu značaj redovnog servisiranja medicinskih sredstva ovim programom je precizirano i da se vodi evidencija o njihovom redovnom servisiranju. To će značajno olakšati osiguranicima koji su do sada imali pravo na popravku ili zamjenu postojećeg pomagala u slučaju kvara, dok su redovno servisiranje finansirali sami - rekli su u Fondu.

Inače, riječ je o medicinskim sredstvima, poput respiratora za djecu i odrasle, pulsnog oksimetra sa monitorom za djecu i odrasle, uređaja za mehaničku ventilaciju u kućnim uslovima i slično.

- Pored redovnog servisiranja, isporučilac medicinskog sredstva je dužan da u toku trajanja garantnog roka snosi troškove popravke i zamjene nefunkcionalnih rezervnih dijelova uređaja, izuzev ako je do kvara došlo mehaničkim oštećenjem ili nepažljivim rukovanjem. Isporučilac je dužan da osiguraniku obezbijedi zamjensko medicinsko sredstvo dok traje servisiranje, popravka ili zamjena dijelova. Programom je precizirano i da isporučilac ukoliko ne može otkloniti kvar osiguraniku isporuči novo pomagalo u roku od 15 dana od dana prijavljenog kvara - pojasnili su u Fondu i dodali da građani imaju mogućnost da im se i nakon isteka garantnog roka obezbijedi redovno servisiranje, popravka ili zamjena dijelova, ali na prijedlog bolničkog konzilijuma.

Među oboljelim mališanima za čija prava se zalažu i bore u Savezu za rijetke bolesti RS ima i onih koji svakodnevno ili povremeno moraju koristiti aparate za održavanje vitalnih funkcija.

- Redovnost servisiranja zavisi od vrste uređaja, proizvođača, radnih sati i vremena koje utiče na bateriju. Mali i veliki servis obično se vrše jednom u godini, a cijena se kreće od 1.000 do 4.000 KM, što nisu zanemariva sredstva. Dešavalo se da roditelji podižu kredit da bi to platiti, tako da će besplatno servisiranje biti veliko olakšanje - istakla je aktivni član Saveza za pitanja lijekova i medicinskih sredstava Anđelka Stupar.

Pedijatar na odjeljenju intenzivnog liječenja Klinike za dječije bolesti UKC-a RS Stojislav Konjević, koji se već duže od decenije bavi organizovanjem i praćenjem liječenja djece na mehaničkoj ventilaciji u kućnim uslovima, za „Glas” kaže da će zahvaljujući izmijenjenom Posebnom programu pacijenti lakše i brže dolaziti do potrebnih uređaja, jer će Fond ubuduće imati i određeni broj aparata na stanju.

- Roditelji su ranije morali sami da brinu o servisiranju, a sada će se tačno znati nakon koliko sati upotrebe će uređaj ići na servis koji neće plaćati. Nova rješenja će biti na korist pacijentima, ali i nama koji radimo s njima, jer sve to zajedno znači veću sigurnost - rekao je Konjević.

PRIJEDLOG

U Fondu zdravstva kažu da prijedlog za dobijanje medicinskog sredstva za održavanje vitalnih funkcija i za njegu u kućnim uslovima daje konzilijum ljekara supspecijalista iz intenzivne medicine za odraslu populaciju.

- Kada je riječ o djeci, ova pomagala predlažu tri doktora medicine specijalisti pedijatrije sa iskustvom liječenja u jedinicama pedijatrijske intenzivne njege. Na osnovu rješenja o odobrenom sredstvu i dostavljenoj specifikaciji od strane zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa, sprovodimo javnu nabavku - pojasnili u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana